A fekete gólyák vonulása

A fekete gólya hosszútávú vonuló, elterjedési területének mindhárom kontinensén telel (Dél-Európában, Ázsiában, és Afrikában). Az európai állomány legnagyobb ismert telelőhelyei a Szaharától délre, az Egyenlítőtől északra találhatóak.

A nagytestű ragadozómadarakhoz hasonlóan, termikelve vonul. Vonulása során elkerüli a tengereket és a magashegységeket. Vonulási útvonala mentén  megállóhelyei vannak, amelyeken sok esetben akár több hétig is tartózkodik.

ketten-00004

A magyarországi költőterületeket augusztus közepe és szeptember vége között hagyja el, de amennyiben rendkívül jó táplálkozóhelyeket talál, akár október elejéig is megfigyelhető néhány példány.