40 hektár erdőt telepít a Gemenc Zrt.

 

Ma kezdődtek meg Csávoly határában a Gemenc Zrt. idei erdőtelepítési munkálatai. 2009-ben összesen 140 hektár új erdőt hoz létre a Társaság. Tavasszal az erdőgazdaság saját területein közel 25 hektár, míg ősszel, a Nemzeti Földalap kezelésében lévő területeken, majd 115 hektár erdőt telepít. A meginduló munkálatok parlagon lévő szántók és elgazosodott gyepek helyére varázsolnak új erdőt. A telepítést az állami tulajdonú társaságok vezetői által felajánlott prémiumokból finanszírozzák.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. tervszerű gazdálkodása során megkezdi idei erőtelepítési munkálatait. Saját területein több mint 25 hektáron végzi el a telepítést Baja, Csávoly és Érsekcsanád térségében. Az erdősítés során „Fehér akác” (Robinia pseudoacacia L.) és „Fehér nyár” (Populus alba L.) csemetéket ültetnek a szakemberek.

 

A helyszíni termőhely feltárás alkalmával az erdőmérnökök talajszelvények segítségével, majd a minták laboratóriumi vizsgálatai alapján állapították meg az erdősítés elvégzésének feltételeit.

 

A területelőkészítés során a megjelenő sarjak, bokrok kivágását és a területről való elszállítását már biztosították. Az erdőtelepítéskor a talajelőkészítés mellett a vad (őz, gímszarvas, mezei nyúl) elleni mechanikai védelem kialakításáról is gondoskodnak. Az előírtaknak megfelelően 2 méter magas vadvédelmi kerítés építése történik meg.

 

Az erdőgazdaság saját földterületein túl a Nemzeti Földalap kezelésében lévő területeken közel 115 hektáron fog erdőt telepíteni az őszi időszakban.

1182_dscf6602