A gemenci szarvasok tudományos szemmel

Az MTA Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományok Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága idei első rendezvényét a pörbölyi Ökoturisztikai Központban tartotta.

MTAPAB2205_01_01

A rendezvény témája a gemenci gímszarvas megismerését szolgálta helyi szakemberek és a Gemencet ismerő, kedvelő kutatók előadásain keresztül. Csonka Tibor vezérigazgató megnyitóját követően Ripszám István elnök röviden ismertette a munkabizottság munkáját, személyi változásait. Ezt követően Janács Gergely erdészetvezető a Gemenci vadászterület múltját és jelenét ismertette nyitó előadásában.

MTAPAB2205_12_01
MTAPAB2205_04_01

A folytatásban Dr. Bleier Norbert tájegységi fővadász a „Gímszarvas vizsgálatok Gemencen” című előadásában ismertette eredményeit és folyamatban lévő kutatásait. Az előadásokat Prof. Emeritus Dr. Orosz László akadémikus zárta „A gímszarvas genomprogramja” című előadásával.

MTAPAB2205_06_01

A rendezvény zárásaként a résztvevők megtekintették a „Legenda és valóság – a gemenci csodaszarvas” állandó kiállítást a felújított Habsburg Frigyes főhercegi pavilonban.