A három testvér

Kikelt a harmadik fekete gólya fióka is a keselyűsi bekamerázott fészekben.

A Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület együttműködésével második éve folyik a gemenci fekete gólyák webkamerás megfigyelése.

 

Tavaly, valószínűleg a kedvezőtlen időjárás és a táplálékhiány miatt, a négy fióka egyikét sem tudták felnevelni a szülők. Ebben az évben nagyon korán, már február 24-én elfoglalta a tavaly is itt költő, az idén 16 éves, gyűrűs hím gólya a fészket, és azonnal hozzálátott a fészek tatarozásához és építéséhez. Párja március 17-én érkezett meg. Március 24-én egy idegen hím megpróbálta elfoglalni a fészket, de a korábban érkező madár ezt megakadályozta.

 

Az első tojást április 8-án pillanthattuk meg. Ezt két további követte április 10-én és 12-én. A kotlási időszak a szakirodalomnak megfelelő hosszúságú volt: az első kisgólya május 11-én reggel, a második 12-én reggel, a harmadik pedig 12-én délután bújt ki a tojásból. Mivel előreláthatólag kisebb árhullám alakul ki a Dunán, bízunk abban, hogy bőven lesz táplálék mindhárom fióka fölneveléséhez. /Forrás: Kalocsa Béla/

2845_fg00041