Ártéri erdők ölelésében

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az OEE Szombathelyi Helyi Csoportja 2016. augusztus 24-25-én, két napos tapasztalatcserén vett részt a Gemenc Zrt. és az OEE Bajai Helyi Csoport meghívására.

img_6854

Épp hogy csak pirkadt, mikor közel 40 fős csapatunk már úton volt a Gemenci erdők felé.

A „Gemenc kapujában” Pörbölyön vártak vendéglátóink. Az itt található Ökoturisztikai Központban Csonka Tibor vezérigazgató úr köszöntött minket és pár szóban keresztmetszetet adott a cég tevékenységéről. Keller József a Bajai Helyi Csoport elnöke és Kaitz Zoltán HCs titkár köszöntő szavai után ismertetésre került az elkövetkezendő két nap programtervezete. Végezetül pedig Bakó Csaba a Szombathelyi Helyi Csoport elnöke elevenítette fel a 2002-es bajai Vándorgyűlés és a Szombathelyi Helyi Csoport legutóbbi itt tartózkodásának emlékeit.

A szállás elfoglalása után Kaitz Zoltán vezetésével útnak indultunk Karapancsára. Útközben számos érdekességet tudhattunk meg a gemenci hullámtérről, a személyi és vasúti forgalom fokozott nehézségeiről nagyvíz esetén, valamint a vad tekintetében. Emellett pedig a Bátaszéki Erdészet szőlészeti tevékenységének egyik remekével az ún. „Gemenci rettenetes”-sel is volt szerencsénk közelebbről megismerkedni. Baját elérve a Duna hídfőjénél a rakparton láthattuk a Rakodó, Fafeldolgozó és Vasúti Erdészet üzemi kikötőjét.  Iparvágány, bakdaruk és uszályok jelzik a hajózási tevékenységük kiemelkedő szerepét.

A karapancsai Nagykastélynál fogadott minket Dudás Pál a Pandúri Erdészet vezetője. Köszöntője és az erdészet ismertetését követően Mézes Gergely fahasználati műszaki vezető kíséretében első körben a Kiskastélyt tekintettük meg. A műemlék jellegű épületben az erdészet és vadászattörténet állandó kiállítás mellett megismerkedhettünk még a bellyei uradalom múltjával továbbá a térség talajviszonyaival, növény és állatvilágával, néprajzával. Az emeleten lévő gímszarvas trófeák között megcsodálhattuk a szálkai, kazuki és karapancsai világrekorder trófeákat is.

img_6930

A folytatásban Badari Tibor erdőművelési műszaki vezető invitált minket egy hangulatos ártéri fogatozásra. A szakmai vezetés során közeli bontóvágásokat, fekete dió és magyar kőris állományokat szemrevételeztünk. Szó esett még a kőris hajtáspusztulásról, hogy bár üde termőhelyeken, tetemes mértékben még nem jelentkezett, de elegyetlen kőris állományokat már nem ültetnek. A természetvédelmi korlátozások kérdéskörét is érintettük, sajnálatos módon okoz némi nehézséget a területen található védett és fokozottan védett madarak nagyszámú jelenléte, továbbá a permetezés korlátozása úgy a szúnyog, mint a gyomkonkurencia ellen.

Visszaérkezve a Nagykastély került terítékre. Az északi homlokzat előtt álló Karapancsai bika szobra méltó emléket állít az egykor világelső trófeának és hirdeti a gemenci génállomány kiváló minőségét. II. Vilmos német császár kompániájával többször megszállt a Kiskastélyban, viszont idővel az épület, méreteiből fakadóan már nem bizonyult elengedőnek, így építették meg a Nagykastélyt teljes pompájában. A hallba lépve lenyűgöző látvány fogad és a kastély szobáit járva is az időtlenség lengi be a tereket.

A kis és nagykastély falain szintjellel ellátott márványtáblák őrzik az 1956. márciusi jegesár emlékét.

Az ebédet követően a Mohácsi Rév felé vettük utunkat. A Duna nem adta könnyen magát, némi „fennakadás” után, próbára téve sofőrjeink és kollégáink problémamegoldó készségét, azonban sikerült autóbuszunkat is újra sík terepen tudni.

A Mohácsi Halászcsárda előtt csatlakozott hozzánk a Bátaszéki Erdészet nyugalmazott fahasználati műszaki vezetője Turóczy Ferenc. Tősgyökeres mohácsiként szakszerű idegenvezetésében ismerkedhettünk meg a város nevezetességeivel.

A Kálvária dombon megálltunk még a Csatatéri Emlékkápolnánál. A kálváriát a mohácsi csatában elesett katonák emlékére emelték. Nevezetessége az épületben látható két Dorfmeister festmény, mely az első és második mohácsi csatát ábrázolja. Itt idézte fel Turóczy Ferenc a csata történéseit és osztott meg velünk érdekességeket annak körülményeiről.

Kultúrtörténeti zárásként a Mohácsi Nemzeti Emlékhely felkeresésével folytatódott a délután.

Varga György az Emlékhely vezetője kalauzolt minket a helyszínen és páratlan, gondolatébresztő előadásával, történeteivel egy igazán felejthetetlen élménnyel ajándékozott meg minket. Mely ajándékban úgy gondolom, egyszer mindenkinek részesülnie kellene.

A sírkert bejárásakor a lélekharangot megszólaltatva tisztelegtünk a hősök előtt és koszorút helyeztünk el az itt elhunytak emlékére a Vas megyei erdészek nevében, melyet a Himnusz kísért.

Nap végén, a Szekszárdi Szőlőhegyen, a Bátaszéki Erdészet Gurovica erdészkerületében lévő pincénél láttak minket vendégül vacsorára házigazdáink. Sipos Sándor a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója köszöntött minket. A folytatásban Janács Gergely erdészetvezető tartott széleskörű tájékoztatást erdészetükről, valamint borászati tevékenységükről, melyet saját 1 hektáros területükön folytatnak. Szabó Szilárd kerületvezető erdész pedig a Szekszárdi Borvidék ízvilágába kalauzolt el minket egy borkóstoló keretén belül. A vacsorához Ékes László szekszárdi író szolgáltatta a zenét, akihez aztán Pandúr Tibor kollégánk is csatlakozott.

Másnap reggel az Erdei Iskolában elfogyasztott bőséges reggelit követően Fodermayer Vilmos a Szekszárdi Erdészet vezetője és Túri István erdőművelési műszaki vezető kíséretében a Gemenc kincsei c. kiállítást tekintettük meg. Az ízlésesen berendezett termek, mint valódi kincses ládikák őrzik Gemenc páratlan értékeit, emlékeit, ezernyi arcát.

A Gemenc Zrt. által működtetett Gemenci Erdei Vasút hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasuta.  Pörbölyről indulva 30 km hosszan halad a Duna vonalával párhuzamosan. A folytatásban így fémkeréken vágtunk neki az ártéri rengetegnek.  Utunk során Fodermayer Vilmos és Túri István ismertették a Szekszárdi Erdészet fakitermelési, erdőművelési és vadgazdálkodási mutatóit. Szó esett még a felújítás és ápolási munkák nehézségeiről, valamint az ártéren történő közelítési és kitermelési munkák fortélyairól. Leszállva a kisvasútról gyalogosan folytattuk utunkat Lassi megállóhelyig. Itt egy aprócska tisztáson áll az 1948-ban épült Lassi menti halász-lak, mely az oldalfalán látható mércével szintén az egykori hatalmas áradások emlékét őrzi. A hajdani erdészházban Halászati Múzeum került kialakításra, melyet némi frissítőt követően alaposan szemügyre is vettünk. Egy harmadik épületben – a régi istállóban – pedig az árvizeket bemutató kiállítás található, hajómalom modell, terepasztal és különleges fotók kíséretében. Fodermayer Vilmos itt megosztotta velünk az árvizekkel kapcsolatos saját tapasztalatait is, melynek köszönhetően még jobban átérezhettük azokat a nehézségeket, melyekkel itteni kollégáink ár esetén nap, mint nap megküzdenek.

Gyalogtúránkat a Gemenc Zrt. első tanösvényén, a Molnárka tanösvényen folytattuk, ahol szlavón tölgy és fekete dió állományok között értünk el a Malomtelelőhöz. Nevét a hely onnan kapta, hogy a Dunán őrlő hajómalmokat télen lóval ide húzták be a jég elől. Jelenleg itt egy madármegfigyelő torony magasodik, ahonnan szép kilátás nyílik a Duna egykori holtág maradványára.

Rövid sétával aztán kiértünk a töltésre, ahonnan vendéglátóink gépjárművekkel szállítottak minket utolsó helyszínünkre, Keselyűsre, a Szekszárdi Erdészet Központjához.

A nagy vadászház lenyűgöző trófeakülönlegességeinek megtekintése után Lőrincz Sándor fővadász hamisítatlan bajai halászleve koronázta meg két napos gemenci ott tartózkodásunkat.

Zárásként Bakó Csaba elnök úr megköszönte gemenci kollégáinknak, hogy szeretettel vártak és, hogy ez alatt a két nap alatt minket legalább egy hétnyi élményben részesítettek.

Keller József HCS elnök is megköszönte a kiváló szervezést Kaitz Zoltán Bajai HCs titkárnak, továbbá a Szombathelyi Helyi Csoport látogatásának emlékeként átadott a csoportnak egy gemenci fafaragást, amelyet valamennyi jelenlévő aláírt. Reményét fejezte ki, hogy sikerült olyan szakmai és baráti élményeket nyújtani, melyek által a gemenci erdők még közelebb kerültek szívünkhöz.

Búcsút vettünk hát gemenci kollégáinktól és a gemenci erdők varázslatos világától, de csak egy időre.

Szöveg: Nagy-Khell Melinda, fényképek: Markó András, Bakó Csaba

OEE Szombathelyi HCS