AZ 55-ös ÚT BIZTONSÁGÁÉRT

Március végén megkezdődik a Baja-Pörböly közötti 55. sz. főút déli oldalán lévő, közúti közlekedést veszélyeztető faegyedek kitermelése.

A munkálatok várhatóan két ütemben történnek meg a mindenkori időjárási, vízállási és biztonságos munkavégzési szempontok figyelembevételével. Az első ütem tervezett időtartama 2019. március 18. – 2019. április 20., a második ütem tervezett időtartama pedig várhatóan 2019. szeptember 1. – 2019. október 31.

55os_05

A Gemenci erdőt kettészelő 55. számú főút Baja-Pörböly közötti szakasza mentén több, a közút közvetlen közelében lévő, a közút biztonságát esetlegesen veszélyeztető idős és gyenge egészségi állapotú faegyed eltávolítását kell végrehajtani a közúton zajló forgalom biztonsága érdekében.

A Gemenc Zrt. és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy hosszú, körültekintő és részletes folyamat eredményeképpen közösen jelölték ki azon elöregedett faegyedeket, amelyek egészségi állapotuk miatt esetlegesen veszélyt jelenthetnek a főúton közlekedők részére. A munkálatok elvégzését a másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal határozatával azonnali megkezdéssel elrendelte.

Az erdőgazdaság a munkavégzés során kitermelt állományrészeket természetes erdőfelújítás útján őshonos fafajokkal pótolja. A munkálatok alatt várhatóan a közúti forgalmat időszakosan korlátozni fogják.

55os_01

Az 55. számú főút Baja és Pörböly közötti szakaszán az elöregedett faállományból a korábbi években számos faegyed dőlt az úttest felé, veszélyeztetve ezzel a közúti közlekedésben résztvevőket. Ezért a Gemenc Zrt. a Pest Megyei Kormányhivatal, mint másodfokon eljáró hatóság határozata értelmében megkezdi a közútra esetlegesen veszélyt jelentő egyes faegyedek kitermelését.

A Gemenc Zrt. és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai közösen jelölték meg azokat az öreg és beteg fákat, amelyeket a közlekedés biztonsága értelmében ki kell termelni.

55os_02

A Gemenc Zrt. különös figyelmet fordít arra, hogy az utazók biztonsága érdekében kitermelt faállományt megfelelő módon pótolja. Az erdőgazdaság őshonos fafajokkal természetes erdőfelújítást tervez, melyet mesterséges módszerekkel egészít ki abban az esetben, ha a természeti folyamatok nem az őshonos faállományok fejlődésének kedveznének.

A munkálatokat körültekintően végzi el az erdőgazdaság a Magyar Közútkezelő Tolna Megyei Igazgatóságával egyeztetve. A fakitermelés miatt a közlekedők biztonsága érdekében időszakosan szükség lesz a közúti forgalom korlátozására is.

A Gemenc Zrt. a közúti közlekedés és a fakitermelést végző szakemberek biztonsága érdekében kéri a közúton közlekedők türelmét és megértését.