Az Erdők Nemzetközi Napja

Az ENSZ 61. plenáris ülésének döntése óta, 2013-tól a tavaszi napforduló napján, március 21-én ünnepeljük az Erdők Nemzetközi Napját, mely idén az Erdő és a Víz kapcsolatának fontosságára hívja fel a figyelmet.

ErdőkNapja_1603_9

A világnap alkalmából a Földművelésügyi Minisztériumban Fazekas Sándor miniszter és Bitay Márton államtitkár adta át a 2016. évi Pro Silva Hungariae erdész szakmai kitüntetéseket.

Fazekas Sándor ünnepi beszédének kezdetén kiemelte, hogy az idei világnapot, az Országos Erdészeti Egyesület fennállásának 150 éves jubileuma teszi különlegessé. Az ágazatban ilyen jeles évfordulóra egyedül a magyar erdésztársadalom lehet büszke egész Európában.

Az erdők kulcsfontosságú tényezői a Föld friss vízzel történő ellátásának, amely az élet egyik alapeleme. A klímaváltozás jelentősen befolyásolja a vízforrások elérhetőségét. Az utánunk jövő nemzedékeknek akkor tudunk jobb életfeltételeket és élhetőbb környezetet biztosítani, ha az erdészekhez hasonlóan szakszerűen, természetközeli módon gazdálkodunk az erdőkkel – emelte ki ünnepi köszöntőjének végén a miniszter.

ErdőkNapja_1603_2

Dr. Fazekas Sándor miniszter az Erdők Világnapja alkalmából PRO SILVA HUNGARIAE DÍJAT adományozott:

 Csonka Tibornak, a Gemenc Zrt. vezérigazgatójának, az erdők közcélú, közjóléti hasznosításának magas szintre emelésért, az árvízi védekezésekben és az újjáépítésben végzett szakmai munkájáért,

ErdőkNapja_1603_1

Dr. Csóka Györgynek, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete osztályvezetőjének, Dr. Folcz Tóbiásnak, a Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakközépiskola igazgató-helyettesének, Lomniczi Gergelynek, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjének, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkárának, Nagy Imrének, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet tudományos munkatársának és Dr. Somogyvári Vilmosnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara erdő- és vadgazdálkodási szakértőjének

ErdőkNapja_1603_6

A négy Pro Silva Hungariae emlékplakett és a miniszteri elismerő oklevelek kiosztása után Bedő Albert szobrot avattak a Földművelésügyi Minisztérium árkádsorán, bemutatták az OEE alapításának 150. évfordulója alkalmából kiadott „A magyar erdőgazdálkodás képes története 1867-1918” című könyvet, és egy előadás is elhangzott Bedő Albert életéről, munkásságáról.