Az év ökoturisztikai látogatóközpontja

Áttadták „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” díjakat a Turizmus Világnapján. “Gemenc déli kapuja” első lett a Látogatóközpont kategóriában.

Látogatóközpont és tanösvény kategóriában immáron hatodik alkalommal három-három nyertest hirdettek a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” pályázatán.

A díjakat Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi igazgatója adták át. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg.

dijazott_

A pályázat kiírása és lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósult meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői: nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban – ismertette a pályázat részleteit köszöntőjében Dr. Rácz András helyettes államtitkár. Beszédében kiemelte, hogy pozitív változás az erdészetek működésében a gazdasági és védelmi funkciókon túl a közjóléti feladatok ellátása, a nemzeti parkok viszont már évek óta áldozatos munkát végeznek e téren. Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elkövetkező években további beruházásokat terveznek a turisztikai látogatóhelyeink, kiváltképp a nemzeti park igazgatóságaink – jelentette be a helyettes államtitkár.

ErdIsk_cr_30

A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 12 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

gem_fogadoepulet

Díjazottak

Látogatóközpont kategóriában

Megosztott I. helyezettek:

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Gemenc Zrt.)

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

III. helyezett: Budakeszi Vadaspark (Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.)

Tanösvény kategóriában

I. helyezett: Kincskereső játékösvény – Aggtelek (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

II.  helyezett: Égerösvény – Termáltó és Ökopart tanösvény – Zalakaros (Zalakaros Város Önkormányzata)

III.  helyezett: Tamási-Miklósvári tanösvény – Tamási (Gyulaj Zrt.)

A 2014-ben kategóriagyőzelmet arató Molnárka tanösvény elkészítésében is közreműködő  Patkós Stúdió (Tápiógyörgye) a leginnovatívabb megoldásokat kivitelező vállalkozásként Különdíjat nyert.

/FM sajtóiroda – Gemenc Zrt./