Az illegális agancsgyűjtők nagy károkat okoznak Gemencen

A gímszarvasok most hullajtják agancsaikat, ezért a gemenci erdőben megszaporodtak az illegális agancsgyűjtők. Cselekményükkel nemcsak jogszabályt sértenek, de jelentős természeti károkat is okoznak, hiszen kizavarják vackaikból a nem régen született vadmalacokat, melyek így megfáznak és elhullanak.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. felhívja a figyelmet, arra, hogy ez a típusú anyagi haszonszerzés egyben jelentős és közvetlen károkat okoz Európa legnagyobb ártéri erdejének állatvilágában, nemzeti kincsünkben, a gemenci erdő faunájában.

 

A Gemenc Zrt. tájékoztatja a lakosságot, hogy a gímszarvasok elhullajtott agancsait csak a területen vadászatra jogosult gyűjtheti vagy adhat engedélyt bárkinek a gyűjtésre. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. csak szakembereknek ad engedélyt, korlátozott számban, a gyűjtésre, mivel ebben az időszakban a nem hozzáértő agancsgyűjtő jelentős veszélynek teszi ki az állatvilágot. Idén hamarabb ellettek a vaddisznó kocák, ezért a szakemberek nagyon figyelnek arra, hogy a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítsák a vadállomány számára, melyek ilyenkor a vackokban ápolják utódjaikat.

 

 

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. tettenérés esetén minden jogi lépést megtesz az állatok védelmében.

345_gim_7