Biztonságban van a Gemenci vadállomány

Biztonságban van a Gemenci vadállomány

A hosszan tartó kemény fagy miatt fokozottan védi a vadállományt a Gemenc Zrt.

A tartósan nagy hideg miatt már emelt adagú takarmánnyal etetik az állatokat. A szarvasok, őzek, vaddisznók és az apróvad naponta 20-25 tonna takarmányt is elfogyasztanak.

Már nyáron felkészült az erdőgazdaság a keményebb télre, többek között ekkor töltötték fel a szénaetetőket. Az erdőterületeken folyamatos, rendszeres a vadetetés, azonban a nagy fagyok beálltával a nádasokra, mezőgazdasági területekre, erdőfoltokra is kiterjesztették a takarmányozást. Az egyre hidegebb idő miatt több takarmány szükséges a gemenci vadállomány jó kondíciójának megtartásához.

 

A szarvasok és az őzek számára természetes takarmányt jelentő hamvas szeder már elfagyott, ezért a vadászoknak szakszerűen kell pótolni a szálastakarmányt, amit általában lovasfogattal visznek a vedetetőkhöz. A nagyvadállomány mellett az erdőgazdaság szakemberei ugyancsak gondot fordítanak az apróvad állomány ellátására is, így nem maradnak ki a rendszeres etetésből a nyulak, a fácánok és a foglyok sem. A szálas takarmány mellett lédús takarmányt, vagyis kukoricasilót, almatörkölyt, lucernaszenázst és szemestakarmányból főleg kukoricát biztosítanak nap mint nap a vadgazdaság munkatársai.

Külön figyelmet fordít a Gemenc Zrt. arra, hogy a fakitermelés ütemezésekor a téli időszakban elsősorban a nemes nyár, a fehérnyár és fűz állományok termelését végezzék, mert ezek ágainak kérge a szarvasok számára nagyon fontos takarmány. Jelentős vitamin és nyomelem tartalmuk mellett ezen kérgek nagyon kedvelt csemegéi is a szarvasoknak.

A nagy hidegek miatt az emelt adagú takarmányozás az eddigi napi 10-15 tonna helyett elérheti a 25 tonna mennyiséget is – emelte ki Csonka Tibor vezérigazgató.

Az erdőgazdaság – havazás esetén– folyamatosan hómentesíti a vadetetők környékét és a hozzájuk vezető utakat. Ilyenkor folyamatos a területen található jégpáncél összetörése, melynek segítségével megelőzik azt, hogy a szarvasok, őzek az élesre fagyott jégben elvágják a lábukat.

Ugyancsak a téli vadgazdálkodás része az állatállomány gyarapodásának elősegítése. Január közepétől várható a vaddisznók ellése, ezért a szakemberek megkezdték a fűszénabálák kihordását, hogy az anyakocák vackot tudjanak készíteni maguknak.

311_diszno_4