Dr. Egyed István díjat kapott Zilai János

Zilai János életével, elhivatottságával, szakmai hozzáértésével nagyon sok jó barátot, követőt szerzett, az ágazatban sok szakembernek a példaképe.

Zilai János életművével a magyar gyakorlati vadgazdálkodás egyik jelentős személyisége.

Pályaválasztását alapvetően meghatározta a családi szakmai vonal, a Gemencen, Góga kerületben töltött gyermekévek, melyek megszerettették vele a természetet, a vadgazdálkodást. Iskolái befejezése után 1971-ben került Gyulajra gyakornoknak, majd 1974-ben Gemencre költözött, ahol szakmai pályafutása alatt sokat tett a tájegység vadgazdálkodásáért.

Gemencen kezdett el vérebekkel foglalkozni. Régóta tagja a Magyar Véreb Egyletnek, amelynek máig meghatározó, karizmatikus tagja. Később Jakab kutyájával nemzetközi sikereket is elért, elismert nemzetközi bíró lett.

Mint igazán elhivatott szakember, kiválóan megtanult németül, folyamatosan képezte és máig képezi magát. Mindezek mellett meghatározó tagja volt a gemenci lövészcsapatnak is, folyamatosan biztos, jó lövőteljesítményével húzta a Gemenc Zrt. és annak jogelődjének csapatát az érmes helyezések felé.

1988-ban – ha rövid időre is – az akkori Budavidéki Erdőgazdasághoz, Galgamácsára került, ahol új tapasztalatokat szerzett, melyeket eredményesen használt fel, mikor újra Gemencre került 1991-ben.

Nem telt el sok idő, és 1995-ben Karapancsára kerül fővadásznak. Sok és jelentős súlyú vadgazdálkodási feladatot kellett megoldania ezen a területen: a vadkármegelőzés terén komoly eredményeket ért el, az előírt gímszarvas-apasztási terveket is felelősséggel, magas szakmai színvonalon végrehajtotta.

Ezen a vadászterületen, Karapancsán lövette 2006-ban azt a 14,01 kg agancssúlyú bikát, amelyet máig emleget és mely pályafutása legnagyobb és legjelentősebb trófeája volt.

2010-ben került át a Gemenc Zrt. Béda kerületébe, ahol a Karapancsán gyűjtött tapasztalataival folytatta fővadászi munkáját, majd 2015-ben nyugállományba vonult, de az erdőtől, a vadtól nem távolodott el, hiszen munkája volt az élete. Jellegzetes megjelenésével, mindemellett bölcs szerénységével külföldön és belföldön egyaránt ismert ember lett. Túlzás nélkül állítható, hogy a magyar és gemenci vadgazdálkodás megtestesítője.