Egy a Természettel: Gemenc

Változatos programokkal váruk Pörbölyön szeptember 18-án az Ökoturisztikai Központ látogatóit. A családi napon gyerekek és felnőttek is különleges élményekkel gazdagodhattak.

Gem_Pö_csalnap_210918_13

Fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás – mondta a vadászati és természeti világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a családi nap megnyitóján.

Gem_Pö_csalnap_210918_05

Kovács Zoltán hozzátette: a szeptember 25-én nyíló világkiállításon 75 ezer négyzetméteren tárják a közönség elé azt, amit szeretne megmutatni Magyarország a világnak és a világ Magyarországnak a fenntartható vadgazdálkodásról. “Be fogjuk mutatni, hogy a vadászok hogyan teszik talán a legtöbbet azért, hogy a fenntartható természetgazdálkodás hosszú távon is működőképes legyen” – hangsúlyozta. “Arra ösztönzünk mindenkit, hogy látogasson el Budapestre, és vegyen részt a vidéki rendezvényeken” – mondta, megjegyezve, hogy egy hét alatt húszezer diák jelezte részvételét a kiállításon.

Gem_Pö_csalnap_210918_02

Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a társaság cégfilozófiája, hogy a gemenci ártéri táj jellegzetes arculatát, különleges ökoszisztémáját, erdőtársulásait, védett növény és állatfajait fenntartsa, és megőrizze a következő generációk számára úgy, hogy mindez az eredményes gazdálkodás mellett a nemzet javát szolgálja. “Azon dolgozunk, hogy fenntartható erdő- és vadgazdálkodásunk megőrizze hírnevét” – tette hozzá.

Gem_Pö_csalnap_210918_04

Úgy fogalmazott, örülnek annak, hogy a családi nappal a világkiállítás vidéki programjaként a “vadgazdálkodás összetett feladatára” és a világkiállítására egyaránt ráirányíthatják a figyelmet. Megjegyezte: a gemenci gímszarvas legendás, a múlt században három világra szóló trófeát adott a térség, legutóbb 1986-ban lett gemenci trófea a világranglista első helyezettje, és az még ma is a lista harmadik helyén áll – mondta.

Gem_Pö_csalnap_210918_03

Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun megye közgyűlés alelnöke többek között hangsúlyozta, hogy közösen kell óvnunk az épített és a természeti környezetet. Nincs olyan települése az országnak, ahol ne lenne fejlesztés, építkezés, “a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jut pénz és erő szimbolikus építkezésekre közös múltunk, kincseink megőrzésére is” – fogalmazott.

Az erdőgazdaság a családi napon csaknem húsz programmal várta az érdeklődőket. Sok száz utast szállított a Rezét gőzös nosztalgiavonata.

Volt többek között vadászkutya és vadászsólyom bemutató, szabadtéri festő műterem, népi játékok. Délután a Katáng együttes koncertje zárta a napot. A Habsburg Frigyes főherceg nevéhez köthető pavilonban október végéig lesz látható a Mezőföld Természetfotó Egyesület kiállítása.