Életfa Emlékplakett

Utasi János, a Gemenc Zrt. nyugalmazott  műszaki vezetője Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetésben részesült négy évtizede a Bátaszéki Erdészetben végzett kiváló fűrésztelepvezetői munkájáért, a Ra-Fa Erdészet műszaki vezetőjeként elért  eredményeiért.

Utasi János erdésztechnikus, a Gemenc Zrt. munkavállalójaként példát mutatott a folyamatos, életre szóló tanulás elvének való megfeleléssel. Pályafutását az erdőkkel való foglalatoskodástól messze eső szakmában, a mecseki bányák világában kezdte. Néhány év után a Gemenc Zrt. jogelődjéhez került, és az erdőgazdálkodás világa olyannyira megragadta, hogy elhatározta, erdész lesz. Élete, szakmai pályafutása során jelentkező nehézségek ellenére leérettségizett, majd erdésztechnikus lett. Érdeklődése a szakma iránt kielégíthetetlen volt, betöltött munkakörei széles szakterületet fogtak át, mely ismereteket feladatainak ellátása érdekében kimagasló eredményekkel használt fel.

 

UtasiJ_02

 

Utasi János 1948-ban született Bátaapátiban. Nagymányokon tanult, majd Komlón végzett, mint segédvájár. 19 évesen vájárként kezdett el dolgozni a Mecseki Szénbányák Komló-Zobák bányaüzemben.

1971-ben került a Bátaszéki Erdészethez, mint gépkocsi rakodó. Eközben levelező tagozaton leérettségizett.

1977-ben kinevezték a bátaszéki fűrésztelep telepvezetőjének. A tanulást továbbra is folytatta, 1984-ben technikusi vizsgát tett Szegeden a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola levelező tagozatán.

2005-ig, a fűrésztelep bezárásáig kimagaslóan teljesítette feladatait, mint telepvezető, MÁV rakodó kezelő és raktáros. Nyugdíjazásáig Pörbölyön, a Rakodó- és Fafeldolgozó Erdészet műszaki vezetőjeként dolgozott.

2010. december 31-én vonult nyugdíjba.

 

UtasiJ_01