Emlékerdő és kopjafa őrzi kollégánk emlékét

Sirok József kerületvezető erdész nevét viseli ezentúl a parkerdő, amelyet szeptember 11-én avattak fel Vaskút határában.

Az erdőben kopjafát is állított a vaskúti önkormányzat. Az eseményen részt vett Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője is.

Az ember nem gyászra, hanem emlékezésre termett. Nagy kérdés, hogy hogyan lehet egy ember, egy szakma emlékezetét ébren tartani. Miként emlékezhetünk mi erdészek, vadászok elődeinkre, egykori munkatársainkra? Főleg azokra, akik oly sokat tettek a szakmánkért – fogalmazott id. Varga Rudolf, aki a munkatársak nevében emlékezett Sirok Józsefre.

1373912erdoavataskopjafavaskut08-scaled

Sirok József a soproni erdészeti technikum elvégzése után a Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaságnál kezdte pályafutását, ahol 2002-es nyugdíjazásáig dolgozott.  Vaskútra 1986-ban került kerületvezető erdészként.

SirokK_210911_05

– Tevékeny ember volt, családi és erdészeti munkája mellett fontosnak tartotta, hogy bekapcsolódjon a község társadalmi életébe. A Kossuth Vadásztársaság alapító tagja, később vadásztársaság elnöke is volt. Fontosnak tartotta a természet megismerését, megismertetését. Közéleti tevékenysége nyugdíjazása után teljesedett ki, amikor nagy többséggel két ciklusban a képviselő testület tagjává választották Vaskúton – ismertette a jelenlévőkkel Alszegi Zoltán polgármester.

SirokK_210911_07

Mind mondta, Sirok József fontosnak tartotta a Vaskút Községért Közalapítvány létrehozását, melynek kuratóriumában is részt vett.

Évekkel ezelőtt, egy pusztító vihar után vetődött fel a gondolat az egykori erdészben, hogy ezen a részen egy pihenő erdő hozzanak létre. Törekvését a Gemenc Zrt. is támogatta, így jött létre a pihenőerdő, ahol megismerjük Vaskút környékének élővilágát, növényzetét, az itt élő állatfajokat – hangzott el Alszegi Zoltán polgármester ünnepi beszédében.

SirokK_210911_10

A Rigó Gábor fafaragó által alkotott kopjafa az erdőgazdaság jóvoltából lábon száradt gemenci tölgyből készült. Leleplezését Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Fodermayer Vilmos a Gemenc Zrt. vezérigazgató-helyettese, és Alszegi Zoltán polgármester közösen végezték el.

A településvezető hangsúlyozta, reméli, a Sirok József emlékerdő a jövőben szolgálja majd a vaskúti embereket és a környező településeken élőket, ugyanakkor méltó emléket állít a névadónak.

Forrás: BAON.hu

Fotó: ifj. Varga Rudolf