EMLÉKERDŐ ILLANCS SZÍVÉBEN

A 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó program részeként hozta létre a Gemenc Zrt. az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidéken az új erdőt.

emlékerd_2011_07

Fekete dióval elegyített korai juhar és bibircses nyír csemeték alkotják azt a ma átadott egy hektárnyi erdőt, ami emléket állít a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. Az emlékerdő felhívja a figyelmet arra is, hogy az állami erdőgazdaságok által végzett fenntartható erdőgazdálkodás a magyar erdők jövőjének záloga.

emlékerd_6x5

Az eseményhez egy akcióprogram is társult, amely madárodúk kihelyezésével kívánja erősíteni az ifjúság a környezettudatos gondolkodásmódját és szemléletformálását.

emlékerd_2011_111

Az Érsekhalma külterületén található Hajósszentgyörgyön megtartott emlékerdő avatáson Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója elmondta: „Biztos vagyok benne, hogy a Világkiállítás idei felvezető rendezvényei, így a mai esemény is, valamint 2021-ben a központi rendezvény és az azt kísérő vidéki események egyértelművé teszik a látogatók számára, hogy Magyarország élenjár a világban a vadgazdálkodás, a vadászati hagyományok ápolása, természetes vizeink megóvása és a természetvédelem területén.”

emlékerd_2011_113

„Az emlékerdők telepítése is felhívja a figyelmet arra, hogy minden közösségnek megvan a lehetősége, ezzel együtt a felelőssége is, hogy aktívan részt vállaljon a természeti környezet megóvásában és gyarapításában” – emelte ki beszédében Dalvári Vince, az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztály főosztályvezetője. Hozzátette: „a klímaváltozás elleni fellépés fontosságát felismerve az agártárca elindította Országfásítási Programját, a kormányzat pedig célul tűzte ki a fával borított területek 27 százalékra növelését.”

emlékerd_2011_104

„Az elmúlt két évben adtuk át a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei iskolát, és újítottuk meg a Vendégházat, amelyek az Országos Kékkör harmadik túraútvonala, az Alföldi Kéktúra nyomvonala mellett találhatók. Így az elkövetkezendő évtizedekben az erre kiránduló felnövekvő nemzedék és a természetszeretők egyaránt találkozhatnak a Világkiállítás és a fenntartható erdőgazdálkodás hazai sikertörténetével.” Hangsúlyozta köszöntőjében Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója.

emlékerd_2011_121
emlékerd_2011_117

Az ünnepélyes esemény emléktábla leleplezéssel és faültetéssel folytatódott. Az avatáson rész vettek és fát is ültettek az érsekhalmi általános iskola diákjai és pedagógusai, akik néhány nappal korábban az Egy a Természettel Nonprofit Kft. akcióprogramjának keretében 60 darab madárodút és 6 db madáretetőt helyeztek ki a környék fáira, ezzel is megerősítve az ifjúság természetvédelmi elköteleződését.

emlékerd_2011_122
Illancs – a térség kistája

A Kiskunság déli végén található kistájat nagyjából a Baja-Jánoshalma-Kiskunhalas városokat összekötő út, a Duna-völgyi-főcsatorna Bajától Hajósig húzódó szakasza és a Császártöltés-Kiskunhalas helységek közötti út határolja. Legmagasabb pontja és egyben a Duna-Tisza közének legmagasabb pontja is a Rém közelében fekvő Ólom-hegy 172 méterrel. Ez az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidék, nagy kiterjedésű erdők közé beékelődött pusztákkal, mezőgazdasági területekkel. A jellegzetes homokpuszta- és gyeptakaró társulások sajátos egyvelege alakult itt ki, tájképformálóak az előzőeket tagoló borókás-galagonyás fehérnyarasok.