Erdők Hete Gemencen

Idén is többszáz diák látogat Gemencre a XXII. Erdők hete rendezvénysorozaton.

erdh_18_01

Két megye (Bács-Kiskun és Tolna) öt iskolájának tizenhat osztályából több mint háromszázötven diák látogat 2018. október 1-je és 7-e között a Gemenc Zrt. frissen minősített erdészeti erdei iskolájába, Pörbölyre. A XXII. Erdők Hete rendezvénysorozaton látványos és érdekes erdőpedagógiai foglalkozásokat tartanak az erdőgazdaság munkatársai az érdeklődő osztályoknak.

erdh_18_12

A XXII. Erdők Hete rendezvénysorozat gemenci foglakozásain a diákok – többek között – megismerkedhetnek a Gemenci erdő különleges növény- és állatvilágával, az ártéri erdész munkájával, a bakancsos és kerékpáros túrázás szabályaival, valamint Gemenc és a méhészet kapcsolatával.

A Gemenc Zrt. számára fontos a gyakorlati természetvédelmen alapuló szemléletformálás, ezért – mint az egész erdei életközösségért felelős szervezet – hangsúlyosan részt kíván venni a régiós erdőpedagógiai feladatok ellátásban. A Gemenc Zrt.-nél folyó minőségi oktatás garanciája az újból megszerzett erdészeti erdei iskolai minősítés. Az oklevelet 2018. október 1-jén, az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett XXII. Erdők Hete rendezvénysorozat országos megnyitóján – Nagy István agrárminiszter jelenlétében – nyújtottak át.

erdh_18_13

A minősítés fontos szempontja volt, hogy csak olyan iskola viselheti az erdészeti erdei iskola címet, amely az erdei környezet adottságaira építő, erdőpedagógiát alkalmazó, erdőgazdálkodó által működtettet oktatási, ismeretterjesztési intézmény. Az erdészeti erdei iskola infrastrukturális és szervezeti hátteret biztosít az erdőpedagógiai alapokon nyugvó oktató, nevelő tevékenységnek. Célja, hogy elősegítse az ifjúság és a felnőttek erdőbarát, környezettudatos magatartásának kialakulását, fejlődését. Feladata, hogy ráirányítsa a figyelmet a globális környezeti gondokra és javaslatokat nyújtson lokális megoldásokra. Az erdészeti erdei iskolákban jellemzően erdőpedagógiai foglalkozások zajlanak, de a programokon helyt kaphatnak egyéb kulturális, sport- és szabadidős foglalkozások is. A programok zömében az iskolai szorgalmi időszakban zajlanak, a tantervhez és tanrendhez kapcsolódóan. Az erdészeti erdei iskolákat általában óvodások és általános- vagy középiskolások látogatják, de a felnőtt résztvevők fogadására is mód van.