Frigyes főherceg pavilonja

A végéhez közeledik az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra Frigyes főherceg által építtetett egyedülálló szépségű pavilon megújítása.

Pav_ _13

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön állította fel az eddig Bárányfokon álló épületet. Az épület jövőre a társaság reményei szerint az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás fontos vidéki célpontja lesz.

A Hungexpo területén február 13-án megnyílt FEHOVA kiállításon az erdőgazdaság standjánál (A 205) bárki megismerkedhet a pavilon eddigi történetével.

Forrás: Fortepan

Forrás: fortepan.hu

Lemberg (1894 – Lengyelország), Budapest (1896), Szekszárd (1897), Keselyűs (1971) és Bárányfok (1988) után 2019-ben Pörbölyre került az impozáns, vörös fenyőből készült, vadászkastélyt mintázó épület. Stílusa historizáló, mivel ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit.

A pavilon egyedülálló műemlék. Habsburg Frigyes főherceg uradalmainak terményeit, bányaüzemét és trófeakiállítását mutatta be az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításon.

Pav_ _12

A 2021-ben megrendezendő Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki helyszíneként a kiállítóhely hosszútávon tudja támogatni az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában már évtizedes múltra visszatekintő természetvédelmi szemléletformálását és ismeretterjesztő munkáját.