Friss koszorú a 30 éves emlékhelyen

Az OEE Bajai Helyi Csoportja a Gemenc Zrt. üzemi balesetben elhunyt dolgozói tiszteletére emlékparkot hozott létre 30 évvel ezelőtt. A jubileumi megemlékezést november 7-én a bokodi úti parkerdőben.

Gem_emlhely30_10

1986-ban végzetes baleset történt ezen a helyen. Egy autódaru gémje nagyfeszültségű vezetékhez ért, a sofőrt halálos áramütés érte. Elhunyt barátja előtt tisztelegve a kerületvezető erdész a következő tavaszon betonból elkészítette a darus kocsi kicsinyített mását. Az erdőgazdaság akkori igazgatója, Papp László megnézte a munkát, és felkérte Varga Rudolf kerületvezető erdészt, hogy készítsen egy emlékművet az erdőgazdaság balesetben meghalt dolgozói tiszteletére, emlékére.

Gem_emlhely30_19

Hogyan lehet egy szakma emlékezetét ébren tartani? Hogyan emlékezhetünk – és emlékeztethetünk – mi erdészek elődeinkre, köztük azokra, akik az erdőért végzett munka közben a legtöbbet: az életüket veszítették?

A fenti kérdések fogalmazódtak meg Rudi bácsiban, végül arra az elhatározásra jutott, hogy ez az emlékmű nem lehet más, mint egy derékba tört faóriás, szimbolizálva a munkahelyet, s az erejük teljében derékba tört életeket. A szobor anyaga, a beton az időtállóság mellett megjeleníti az erdőhöz nem illő halál ridegségét is.

Gem_emlhely30_18

Az emlékművet 1987-ben, közvetlenül halottak napja előtt avatták fel az erdőgazdaságnál dolgozó kollégák, munkások, barátok, s a halottak hozzátartozói jelenlétében.

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatójának kezdeményezésére és anyagi támogatásával az Országos Erdészeti Egyesület Bajai Helyi Csoportja a 30 éves jubileum emlékére felújíttatta az Emlékhelyet, így 2017-ben méltó környezetben hallgathattuk id. Varga Rudolf nyugalmazott kerületvezető erdész megható és elgondolkodtató ünnepi beszédét.