Gemenc ajándékba

“A Gemenc ma” címmel új fotóalbumot mutattak be a szerzők november elején Szekszárdon.

garay_3

A könyv szerkesztője és kiadója, Vitéz Attila, egy olyan könyv elkészítésére törekedett, amely bemutatja a Szekszárdot körbevevő környezet legnagyobb természeti egységét, a Gemencet. A megvalósításhoz olyan fiatal fotóst keresett, akinek fényképei kevésbé széles körben ismertek. Így talált rá László Anasztáziára. A fotós munkáját a Gemenc Zrt. munkatársai is segítették.

Az Elblinger Ferenc tanár úr által a képekhez írt szövegek pedig nagyívű tudást és egy igazi természetjáró, természetszerető ember gondolatait tükrözik. A könyvet Erky-Nagy Tibor tipográfus öntötte végső formába.

46146076_2061824583865219_743907482631405568_n

A fotókon keresztül az olvasó bepillantást nyer Gemenc azon rejtett terülteibe is, melyek adott esetben csak nagyon ritkán látogathatók az átlagember számára. Ilyen többek között a többnyire csak a Gemenc Zrt. által szervezett túrákon felkereshető Veránka-sziget.

nyuszt_LA

A holtágakról, ártéri tavakról, vagy éppen rétekről, fás ligetekről, növényekről készült fényképek mellett a könyvben természetesen nagy hangsúllyal jelenik meg az erdő állatvilága is. A nagyvadak – mint a szarvas – mellett a kötetben Gemenc emblematikus állatairól – mint a rétisas, vagy a fekete gólya – és kisebb, szintén ritkán megpillantható állatokról – például a hódról, vagy az aranysakálról – készült fotók és információk is megtalálhatók.

A könyvet végiglapozva az olvasó ezen túlmenően a természetvédelmi terület történelméről, földrajzáról, a területen folyó vadgazdálkodásról és egyebekről is szerezhet némi ismeretet.

„A Gemenc ma” albumot – mely akár szép ajándékként is szolgálhat – a pörbölyi Ökoturisztikai Központban, a szekszárdi és a bajai Tourinform irodákban is meg lehet vásárolni, de megrendelhető a gemencma@gmail.com email címen is.

(forrás: kadarka.net)

plak