Gemenc ezer arca

Április 5-től Gyálon láthatóak Nagygyörgy Sándor fotói. A   fotóművész hagyatékából a Gemenc Zrt. hozta létre a kiállítást.

gyál_kiáll_02

A Nagygyörgy Sándor fotóarchívum egy éve jött létre, amikor Ábrahám Mariann, a szerző özvegye az erdőgazdaságnak adományozta a fotóművész több ezer természetfotóból álló hagyatékát.

NAGYGYÖRGY SÁNDOR (1933. VII. 3.-1993. IX. 9.) a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél osztályában szerzett festőművészi diplomát 1959-ben. 1976-ig szabadfoglalkozású festő- és fotóművészi tevékenységet folytatott. 1977-től haláláig a Nimród vadászati magazin munkatársa 1960-tól a Művészeti Alap tagja. 1970-től a Fotóművész Szövetség tagja, 1978-79-ben a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának művészeti vezetője, 1978-tól a Nimród Fotóklub elnöke, 1981-től a Nemzetközi Természetfotós Szövetség alelnöke.

Gyakori vendég volt Gemencen. Az ártéri erdő szeretete és a helyi erdészek, vadászok munkájának tisztelete érződik a több száz nálunk készült fotón.

A kiállításon bemutatott mintegy 200 fénykép jól érzékelteti az életmű sokszínűségét, hiszen afrikai tájképek, gemenci holtágak, gyulaji dámok, alföldi nyulak, vadkanok és gímszarvasok éppúgy felbukkannak a gyűjteményben, mint a negyven évvel ezelőtti vadászatok pillanatai vagy az 1971-es Vadászati Világkiállítás pavilonjai.

gyál_kiáll_06

A kiállítás, amelynek előterében egy gemenci könyveket felsorakoztató olvasósarok is várja a könyvbarátokat, a gyáli Arany János Közösségi Házban tekinthető meg május közepéig.

gyál_kiáll_04