Gemenci kóstoló Kecskeméten

Idén másodszorra tartott „Bács-Kiskun a mi megyénk” rendezvényt a megyei önkormányzat. Április 7-én a Megyeháza előtti téren a Bajai Járást mutatta be a Megyei Önkormányzat a „BÁCS-KISKUN a mi megyénk” elnevezésű rendezvénysorozata keretében.

„Minden nap szívesen látnék itt a Megyeháza előtt ennyi mosolygós embert, ennyi szépet és jót Bács-Kiskun megyéből. Önkormányzatunk komoly törekvése, hogy ezek az értékek fennmaradjanak és továbbéljenek az utánunk következő generációkban” – mondta el köszöntő beszédében Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kovács Ernő kormánymegbízott, Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármester asszonya, Fercsák Róbert, Baja város polgármestere, de megjelentek a járás településeinek vezetői is.

Magával ragadó kulturális és gasztronómiai ízelítőt kaphatottak azérdelkődők: három bográcsban főtt a halászlé, kóstolhattunk helyben, tárcsán sütött és fűzfán füstölt halat, kalácsot, sajtokat, hurkát, kolbászt, mézet, rétest és térségi borokat.

Bemutatkoztak a járás nemzetiségei hagyományaikkal és színes népviseletükkel. Fellépett és egész nap vérpezsdítő zenéről gondoskodott a felsőszentiváni, valamint a hercegszántói Santovacki Becari tambura zenekar, de megtekinthettük az érsekcsanádi Bazsarózsa Néptánc Együttes és a garai asszonykórus produkcióját is. Kézműves kiállításokon a helyi szőtteseket, hímzéseket és fonásokat csodálhattuk meg.

 

A gyerekek tojást festettek, csuhébábot készítettek és a Gemenci erdő ökoturisztikai értékeivel ismerkedtek.

 

(Forrás: Bács- Kiskun Megyei Önkormányzat)