Hogyan védjük a vadat?

A vadat a vízből nem lehet “menteni”, csak “halálba kergetni”. Segíteni azzal tudnak az érdeklődők, ha a minél nagyobb nyugalom biztosításában segédkeznek, elviselik a korlátozásokkal járó kellemetlenségeket.

A mintegy 15 ezer hektár ártéren fekvő Gemenci erdőben élő vadállományt a víz folyamatosan és fokozatosan szorítja ki a magaslatokra, az ármentett területekre. Az állomány élettere egy-két ezer hektárra szűkül. Intenzív etetés, viszonylagos nyugalom mellett az itt élő vadállomány túléli az árvizet. Az erdészek, vadászok folyamatosan figyelik a területet, biztosítják a takarmány-utánpótlást. A gemenci vadállomány védelme, a közúti és vasúti közlekedés biztonságának megőrzése – balesetek megelőzése – érdekében a megyei védelmi bizottságokhoz az alábbi kéréssel fordultunk:

1.)Az 55. számú főút Pörböly-Bajai szakaszán 2013. június 7-től az árvízi vészhelyzet elmúlásának függvényében későbbiekben egyeztetett időpontig 60 km/h sebességkorlátozás bevezetését

2.)Az 55. számú főút Pörböly-Bajai szakaszán a bajai vízmérce szerinti 900 cm-es vízállás észlelésének időpontjától forgalomkorlátozás bevezetését az árvízi vészhelyzet elmúlásának függvényében későbbiekben egyeztetett időpontig,

a.06:00 órától 20:00 óráig óránkénti rendőri felvezetéssel történő forgalom áteresztéssel,

b.20:00 óra és reggel 06:00 óra között teljes útzár elrendelésével.

3.)Bátaszék-Baja vasútvonal Pörböly-Baja szakaszán a vasúti járművek részére 2013. június 7-től 20 km/h sebességkorlátozás bevezetését az árvízi vészhelyzet elmúlásának függvényében későbbiekben egyeztetett időpontig.

 

A Tolna Megyei Védelmi Bizottság elnöke a 4/2013. (06.) számú intézkedésével elrendelte az 1.) pontban meghatározott sebességkorlátozást 2013. június 7-én reggel 06:00 órától.

 

2670_dsc_0124