Hullott agancs szemle a Gemenc Zrt.-nél

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. megtartotta 2011. április 21-én idei hullott agancs szemléjét a szekszárdi erdészethez tartozó Keselyűsi Vadászháznál.

A szemlén közel háromszáz gímszarvas agancsot mutattak be a gemenci, a béda-karapancsai, a lenes-karaszi és a hajósi vadászterületről. A gímbikák február és április közötti időszakban elhullajtott trófeái között a legnagyobb súlyú 10 kilogrammos trófeának megfelelő agancspár volt.

 

Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője a helyszínen tájékoztatva a médiumok munkatársait elmondta: „Az ártéri vadászterületről az összes hullott agancs 40, míg a többi részről becslés szerint 15-20 százalékát mutatták be a szemlén. A legszebb, különleges agancsokat az erdőgazdaság gyűjteményében helyezik el, a jellegtelenebb darabokat Németországban értékesítik; innen az agancsok zöme Ázsiába kerül, ahol porítva ajzószer gyanánt forgalmazzák, de készítenek belőlük dísztárgyakat, bútorokat, gombokat is. A hullott agancsok szemléje a vadgazdálkodási szakemberek számára átfogó képet ad a gemenci gímszarvas állományról. A trófeákból a szakemberek többek között következtetni tudnak a gímbikák hozzávetőleges korára is.”

 

A szemlén elsősorban középkorosztályú bikák agancsai jelentek meg. A Gemenc Zrt. területén az állomány 1989-es csökkentése után először 2001-ben kerültek ismét terítékre értékes trófeák. Azóta – 2006 kivételével – minden évben ejtenek el értékes trófeát viselő egyedet az erdőgazdaság területén. A Gemenc Zrt. 56 ezer hektáros vadászterületén becslések szerint 3000-3500 gímszarvas él, az állomány egyötödét teszik ki a bikák, közülük évente 165-170 egyedet lőnek ki.

2027_dsc_0061