Instructio sylvarium

Az OEE Bajai Helyi Csoportjának szervezésében Pörbölyön mutatták be a szerzők „A kalocsai érseki uradalom erdőinek kezelési utasítása a 18. század végén” c. kötetüket.

IDF-webBanner-HU
konyvbe_1803_01

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár által kiadott könyvet Lakatos Andor szerkesztette, a latin nyelvű Rendtartás fordítását Pető Gábor végezte el. Az „Erdőrendtartások Magyarországon” c. fejezetet Rádi József, a Gemenc Zrt. nyugalmazott főmérnöke írta,  aki évek óta kutatja az érseki levéltár erdészeti vonatkozású dokumentumait.

konyvbe_1803_03
konyvbe_1803_06

A művet az „Év Levéltári Kiadványa Díj 2017 – Forráskiadványok” I. helyezésével díjazta a Magyar Levéltárosok Egyesülete. Ebben szerepe van a könyv újdonságnak számító szerkezetének is. Levéltári kutatásokat összegző kötetben ritkaság, hogy a szövegeket gazdag képanyag egészíti ki. Az erdei pillanatokat megörökítő grafikákat Szarvas Pongrác, a pörbölyi Ökoturisztikai Központ munkatársa, a fotókat Molnár Attila bajai természetfotós készítette.

A kiadvány a Gemenc Zrt., a Kefag Zrt. és a Dalerd Zrt. támogatásával készült, és a pörbölyi Ökoturisztikai Központ Ajándékboltjában is megvásárolható.