Kitüntetések október 23. alkalmából

A Gemenc Zrt. nyugalmazott erdészetvezetőjét is kitüntette dr. Nagy István agrárminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából megtartott ünnepségen.

20201022_PEL_9449

Magyarország függetlenségéért a forradalom mártírjai tették meg az első lépéseket, a magyar nép együttes erővel lépett fel 1956 októberében a diktatúra ellen, a demokrácia helyreállítása és a nemzeti függetlenség érdekében – jelentette ki Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából megtartott ünnepségen.

Hozzátette: az agráriumnak az utóbbi hónapokban és az elmúlt néhány napban is számos kihívást kellett leküzdenie, ezért minden eddiginél nagyobb szükségünk van a mezőgazdaságban dolgozók helytállására most, amikor egy világjárvánnyal kell szembenéznünk. Kifejtette, hogy a hazai élelmiszertermelés sikeresen vette az akadályokat, az alapanyag-előállítástól kezdve a logisztikáig minden szegmens gyorsan reagált, hogy a megnövekedett igényeket zökkenőmentesen kielégítsék. A magyar agrárium jelenleg is bizonyítja, hogy teljesítményére stabilan támaszkodhatunk. Az Agrárminisztériumban pedig az a feladatunk, hogy minden támogatást megadjunk az ágazatnak, a gazdatársadalom és a vidéki polgárság megmaradásához és megerősödéséhez – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

A miniszterhelyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy 1956 hagyatéka nemcsak a történelemkönyvekben és levéltárakban található meg, hanem azoknak a szakembereknek a munkájában is, akik ma átvehetik a kiemelkedő munkásságukat elismerő kitüntetéseket.  Ez az elismerés nemcsak a díjazottak számára nagy érték, hanem az egész agrárium számára komoly sikert jelent, mivel az egyéni teljesítmény, az alázat és a szorgalom jó példáját villantja fel a társadalom egésze előtt – emelte ki Farkas Sándor.

Agrárminiszter Úr az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát adományozta Birck László, a Gemenci Erdő és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott erdészetvezetője részére, több mint három évtizedes sikeres erdőfelújítási és erdőtelepítési munkájáért, példaértékű vezetői tevékenységéért.

/forrás: AM Sajtóiroda/

BirckL_02

Birck László Kaposváron született 1951-ben.  1975-ben erdőmérnöki oklevelet szerezett Sopronban.

Első munkahelye az Egyházaskozári Termelőszövetkezet volt, ahol az erdészeti ágazatot irányította 3500 ha erdőterületen.

1978. áprilisában került Gemencre, a Hajósi Erdészet erdőművelési műszaki vezetője lett. Erdőfelújitási feladatain túl, évente 100 ha nagyságrendű erdőtelepítési feladattal birkózott meg sikeresen.

Az 1983-ban került a Bátaszéki Erdészethez, ahol fahasználati műszaki vezetőként folytatta a munkát. 1990-ben megbízást kapott, hogy a Gemenc színeiben Németországba küldött fakitermelőket a helyszínen irányítsa. Feladatuk a Németországban bekövetkezett nagy volumenű széldöntés feldolgozása volt.

1991-ben kinevezték a Bátaszéki Erdészet vezetőjének. Húsz évig –nyugdíjba vonulásáig (2010.) kiváló eredménnyel vezette az – 1994. évben 9600 hektárra bővült – erdészetet.

A Bátaszéki Erdészet területén működő Egresmenti Vadásztársaság vadászmesteri feladatait is ellátta 1995. és 2018. között. Nagy gondossággal és szakmai hozzáértéssel irányította a társaság vadgazdálkodását.

 

Nyugdíjba vonulásával nem szakította meg kapcsolatát volt munkatársaival, beosztottaival. Mindenki megbecsüléssel és nagy szeretettel gondol rá.