Kitüntették a 90 éves Gemenci erdészt

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc évfordulója, március 15. alkalmából „Életfa” emlékplakett kitüntetést adományozott dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Hódi István erdésznek, a Gemenc Zrt. nyugalmazott munkatársának.

Hódi István 1922. május 17-én született a Decs községhez tartozó Gyöngyösoldali erdészházban. Hivatása szeretetét édesapjától kapta, hiszen Hódi Menyhért, Királyi Közalapítványi főerdészként a mindennapi élet valóságában adta át a természet szeretetét fiának.

 

Hódi István színtiszta jelessel végezte el az esztergomi Alerdész Szakiskolát. Majd azonnal munkába lépett, így 1942-től erdészként dolgozott először Bátaszéken. A történelem többször is meghatározta szakmai munkásságát. 1943-ban a Nyitra megyei Újlótban mint kinevezett kerületvezető erdész tevékenykedett, majd 1943-45 között katonai szolgálatra vezényelték, ahol a 12-es tábori tüzérosztálynál teljesített szolgálatot. Budapest ostrománál egysége teljesen megsemmisült. A háború után a Bátaszéki Gondnokságnál jelentkezett munkára, ahol először a Pécsi Erdőigazgatóságon alkalmazták erdészként, később a Bátaszéki Gondnoksághoz tartozó Lassi kerületben lett kerületvezető erdész. Több szervezeti átalakulás után a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság munkatársaként dolgozott kerületvezető erdészként, üzemegység vezetőként. A Szekszárdi erdészettől mint műszaki vezető ment nyugállományba 1982-ben. Nyugdíjasként 1986-ig még dolgozott ebben a beosztásban.

Nyugállományba vonulása után „Gemenc” címmel megírta anekdota-gyűjteményét.

Még most sem szakadt el a hivatásától, ha teheti, jó tanácsokkal látja el kollégáit, hiszen az egész Gemenci tömbben dolgozott, jól ismeri és szereti a területet, ahol szülei és Ő is az aktív életét töltötte. Azonban még most sem pihen, hiszen nyugdíjasként magán erdőgazdálkodással foglalkozik nagy lelkesedéssel.

292_tatosveny_2