Kovács András Sándor (1948-2022)

A Gemenc Zrt. megrendülten tudatja, hogy 2022. június 20-án elhunyt Kovács András Sándor, az erdőgazdaság nyugalmazott műszaki előadója, lőtérvezetője.

DSC_3780grey

Kovács András Sándor Páhiban született, gyermekkorát ott töltötte. A műszaki tudományok irányába mutatott érdeklődésének hatására Szegedre jelentkezett szakközépiskolába, autó- és gépszerelő szakra, majd annak sikeres elvégzését követően Kecskeméten, a Gépipari és Automatizálási Főiskolán gépésztechnikusi képzettséget szerzett. Életének első szakaszában széleskörű gyakorlati ismereteket szerzett egy kecskeméti autószervízben, melyek tapasztalatok megfelelő alapot adtak az elkövetkezendő évtizedekre, mivel 1979-ben került a Gemenc Zrt. jogelődjének egyik szervezeti egységéhez, a Bajai Erdészethez üzemágvezetőnek, majd szakmai tapasztalatainak köszönhetően kinevezték műszaki vezetőnek. A társaságnál bekövetkezett, a szervezeti egységeket érintő átszervezések következtében a Gemenc Zrt. központjába került műszaki előadói munkakörbe, így munkájával 2010-ig, nyugdíjba vonulásáig segíthette a társaság műszaki tevékenységeinek irányítását.

Kiemelkedő műszaki érzéke mellett kiváló sportember is volt. Honvédelmi háromtusa versenyeken kimagasló eredményeket ért el belföldön és külföldön egyaránt, sikeresen képviselve hazánkat. Lőkészsége kimagasló volt, évtizedeken keresztül vezetője és stabil kerettagja volt a gemenci lövészcsapatnak. Az állami tulajdonú erdőgazdaságok közötti vadász-lövészversenynek az alapítója, megálmodója és egyik fő szervezője volt.

A Gemenc Zrt. országszerte híres érsekcsanádi lőterének a létrehozása is az ő keze munkáját dicséri, a lőtérnek hosszú időn keresztül vezetője, gondozója is volt.

Kovacs-Sanyi

2017-ben a földművelésügyi miniszter az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést adományozta Kovács András Sándornak, az állami erdőgazdálkodásban végzett műszaki tevékenysége, kimagasló sportlövészeti teljesítménye következtében.