Levonulóban az árhullám Gemencen

Az utóbbi évtizedek legnagyobb dunai árvize vonult le a Dunán és öntötte el Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét június elején.

A Gemenc Zrt. által időben megkezdett védekezés, és az árvízi védekezést irányító szervezetek szakszerű és partneri munkája, gyors, szakszerű döntései valamint a média és az állampolgárok aggódó, de fegyelmezett magatartása eredményeképpen – az első becslések alapján – jelentős állatállomány menekülhetett meg a vadmentő dombokon és a szárazon maradt területrészeken.

 

A gemenci erdőtömb több mint tizenötezer hektárnyi ártéri területe az eddigi legnagyobb dunai áradást élte át. Az árvízvédelemmel kapcsolatos intézkedéseket több héttel a bekövetkezett áradás előtt megkezdte a Gemenc Zrt. a vadállomány, a faállomány és a Gemenci Erdei Vasút berendezéseiben várhatóan bekövetkező károk mérséklése érdekében. Az erdőgazdaság szakemberei a vadmentő dombokat folyamatosan takarmánnyal töltötték fel, hogy a víz elöl menekülő szarvasok, őzek és vaddisznók számára a védett helyeken megfelelő mennyiségű eledel biztosítsa a túlélést. Leállították az erdei vasút forgalmát, biztonságba helyezték a kitermelt faanyagot, és figyelemmel kísérték a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudtak mozgósítani a Gemenci erdő növény- és állatvilágának megvédése érdekében. Mindemellett közleményben hívták fel a figyelmet arra, hogy a vadállomány menekülése érdekében teljes nyugalmat kell biztosítani az áradással érintett és az ahhoz kapcsolódó mentett területeken.

 

Az árvízi védekezésben résztvevő, valamint az azt irányító szervezetek és az erdőgazdaság példaértékű összefogásának (forgalomkorlátozások, hajózási tilalom, légtérzár, vadászati, halászati tilalom elrendelése), a média lelkiismeretes és korrekt tudósításainak, valamint a fegyelmezett és tudatos állampolgári magatartásnak köszönhetően – az első becslések alapján – a vadállomány jelentős része kijutott a száraz területekre, valamint feljutott a vadmentő dombokra és így átvészelhette az árhullám okozta elöntést. A dunai árhullám mint a természet élő, önszabályozó rendszere azonban minden áradásnál okoz veszteséget is, amelyet emberi összefogással és együttműködéssel csak csökkenteni lehet, teljes körűen megakadályozni azonban nem.

 

A napokban elindult a lassú apadás, így a vadállomány is lassan visszatér eddigi élőhelyére, és várhatóan a Gemenci erdőben is visszaáll a megszokott rend. A Gemenc Zrt. munkatársai a területre történő bejutást követően azonnal megkezdik a károk felmérését és helyreállítását, amely azonban hosszú hetekig – hónapokig is eltarthat.

 

A Gemenc Zrt. megköszöni az állampolgároknak, az árvízi védekezésben résztvevő szervezeteknek és a médiának a fegyelmezett, szakszerű és lelkiismeretes segítségét.

 

A kapcsolódó képgaléria az ORFK légi felvétele: H. Szabó Sándor

 

2704_orfk_lgi_felvtele_h._szab_sndor3
2705_orfk_lgi_felvtele_h._szab_sndor5
2703_orfk_lgi_felvtele_h._szab_sndor1