Ma ültették az őshonos, természetközeli erdő facsemetéit, diákok bevonásával, a Gemenc Zrt. erdészei

A Gemenci Erdei Vasút keselyűsi megállója melletti „Őcsény 30C” erdőrészletben, 0,8 hektáron a régi nemes nyár állományt őshonos fehér nyár erdőre cserélte le az erdőgazdaság.

A „Hogyan lesz itt erdő?” program keretében a Gemenci Erdei Vasút keselyűsi megállója melletti „Őcsény 30C” erdőrészlet felújítását a környékbeli gyermekek is gyakorlati munkájukkal segítették.

 

Az őcsényi 4. osztályosok idén ősszel október 20-án erdész szakembe-reink iránymutatásával, feladatlapok segítségével, és fotók készítésével már felmérték az erdőfelújításra kijelölt területet (élővilág, növényzet, terepviszonyok). Most az előkészületi munka gyümölcseként a diákok részt vettek a faültetés szép és tanulságos munkájában is.

 

A több, mint 1000 facsemete ültetése után a Gemenc Zrt. olyan tanösvényt is kialakít majd, amelynek segítségével az elkövetkező években a látogatók végigkísérhetik egy új erdő létrehozásának és fejlődésének az állomásait.

 

„Meggyőződésünk szerint csak a generációkon átívelő természetszeretetből fakadó természetvédelem lehet sikeres. Mindezért folytatjuk az általános iskolások oktatását az üres vágásterületen történő faültetéssel.” – jelentette ki Csonka Tibor vezérigazgató.

 

Az erdő a tervek alapján elegyes lesz. Vénic-szillel elegyítik a fehér nyarat az erdész szakemberek. Ez a fafaj a területen őshonos, és kiváló a második lombkoronaszintbe. Az erdőtörvény előírása és a szakmai igényesség követelményének betartása mellett a társaság tudatosan biztosította, hogy a véghasználatot követő felújítást őshonos fafajjal teszi meg. Mindezt azért vállalta a Gemenc Zrt., hogy mindinkább természetközeli erdőt hozzon létre.

1121_dscf6220