Megszülettek a vadmalacok

Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központból mintegy 15 perces sétával elérhető Vadmegfigyelőben 3 vadmalaccal bővült a vaddisznó család, akik kellő figyelemmel és óvatossággal bárki számára megfigyelhetőek.

A vaddisznók párzási, búgási ideje novemberrel veszi kezdetét, mely december végéig, január elejéig is elhúzódhat. Búgáskor a magányos öregebb kanok is csatlakoznak a kondához.

 

A kocasüldők 30-50 %-a már a születés évében ivarérettek, tehát 9 hónapos korában vemhesül. A kansüldők is ivarérettek ekkora, de nem vesznek részt a párzási vetélkedésben. A vemhesség időtartalma 114-118 nap között változik, leggyakrabban 115 nap (3 hónap, 3 hét, 3 nap).

 

Az először ellő kocák malacainak száma 1-4, a középkorúaké 5-8 között van, míg néhány örgegebb koca 10-11 malacot is világra hozhat.

A fialáshoz készülő koca néhány órával az ellés előtt, úgynevezett „malacozó vackot” épít. A hatalmas mennyiségű száraz aljnövényzet megvédi a frissen született malacokat az időjárás viszontagságaitól. A szőrös, világosan és sötéten csíkolt malacok nyitott szemmel jönnek a világra és alighogy megszáradtak, máris követik anyjukat. Hevesen küzdenek a legjobban tejelő emlőkért, míg aztán néhány nappal később egyfajta rangsor alakul ki, és minden malacnak megvan a maga helye. A malacok kb. 3 hónapig szopnak, ettől kezdve már szilárd táplálékot is fogyaszthatnak. Féléves korukra önellátóak.

2310_dsc_1671