Megújult A Hajósszentgyörgyi Vendégház

A Gemenc Zrt. új fejlesztése vonzóbbá teheti a térséget a bakancsos turisták számára az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidéken, az Illancson.

Hsztgy_avat_11

Megújult a Hajósszentgyörgyi Vendégház, amely az Országos Kékkör harmadik túraútvonala, az Alföldi Kéktúra nyomvonala mellett található. A fejlesztésnek köszönhetően a vendégfogadás magasabb színvonalon valósulhat meg, így jelentősen növekedhet a ház kihasználtsága.

Az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidék Illancs szívében található, és a most elkészült létesítmény felújításához a Révész Máriusz kormánybiztos által vezetett Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 50 millió forint költségvetési támogatást biztosított a Gemenc Zrt.-nek a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretei között.

Hsztgy_avat_04

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „a járványügyi helyzet rámutatott arra, hogy felértékelődik a biztonság. Magyarország számos gyönyörű látnivalót kínál köztük a Gemenci erdőt, és ne feledjük itthon biztonságos.

Hsztgy_avat_101

A felújított Hajósszentgyörgyi Vendégház hozzájárul ahhoz, hogy az ide látogató vendégek, turisták is megismerjék ezt a csodálatos térséget. Az itt eltöltött idő alatt pedig a mai kornak megfelelő körülmények között tudnak kikapcsolódni.”

Hsztgy_avat_06

Dalvári Vince Gábor az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője elmondta: „Napjainkban kiemelten fontos, hogy mintegy egymillió hektár állami erdő szolgálja a köz javát. Enyhíti a klímaváltozás hatásait, rekreációs lehetőségeket nyújt a szó fizikai és lelki értelmében, környezettudatos gondolkodásra tanítja gyermekeinket és unokáinkat, egyesíti az ökoturizmus, a gazdálkodás és a természetvédelem érdekeit. Hazánkban az Agrárminisztériumhoz tartozó intézmények, az állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok nyújtják a belföldi ökoturisztikai szolgáltatások zömét. Az állami fejlesztési programoknak köszönhetően intézményeink már 21. századi színvonalon kínálnak biztonságos kikapcsolódást.”

Hsztgy_avat_05

Ribiánszky Gergely a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program projektvezetője beszédében kiemelte: „Járva az országot egyre több helyen tapasztalható, hogy egykori vadászházak immár vendégház néven fogadják az utazókat. Ez a tendencia összhangban áll a megváltozott vadászati szokásokkal, és a magasabb színvonalra vágyó természetjáró igényekkel. Ezek az igényesen berendezett vendégházak kiváló szolgáltatással, magával ragadó természeti környezetben várják az aktív kikapcsolódásra vágyó utazókat.”

Hsztgy_avat_08
A Hajósszentgyörgyi Vendégház felújítása

Az 1960-ban készült épület teljesen megújult. A környezettudatosság és a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében megvalósultak a nyílászáró-cserék és az épületgépészeti munkák is. A vendégház meglévő tárgyaló és tároló-helyiségének átépítésével egy új szobát és a hozzá tartozó tusolót alakítottak ki, az épület bővítésével egy nagyobb társalgó is létrejött. Így ötről hatra emelkedett a kétágyas, fürdőszobás szobák száma.

Hsztgy_avat_12

A vendégek kényelmét szolgálja a társalgóhoz csatlakozó új, fedett terasz is. A ház mellett új parkoló épült, valamint a vendégház környezete, a park is megújult. A fejlesztés során a ház fűtési rendszere és elektromos hálózata is korszerűbbé vált. A fejlesztés eredményeként a vendégfogadás magasabb színvonalon valósulhat meg.

Hsztgy_avat_01