Mesél a Gemenci erdő

A Gemenci Erdei Vasút napján mutatták be a szerzők a Kispöfögők mesekönyv-sorozat második, „Rezét gőzös és a gemenci kisvasút” c.kötetét.

A  mesekönyv írója és illusztrátora is a pörbölyi Ökoturisztikai Központban dedikálta a nyomdából frissen kikerült első példányokat.

Kisvonatozni mesés!

Rezét gőzös, Hibrid Miki és mozdonytársaik nemcsak szórakoztatnak, hanem játszva tanítanak is a hazai erdei vasutakról  szóló egyedülálló mesekönyv-sorozatban . A történetek főszereplői a valóságban is szolgálatot teljesítő mozdonyok, a mesék helyszínei pedig az erdei vasutak állomásai és azok az igazán csodálatos tájak, amelyeken a keskeny nyomtávú szerelvények zakatolnak. A különleges növény- és állatvilág, a történelem és még az irodalom is megjelenik a mesékben a 4-8 éves korosztály számára könnyen befogadható formában. Így a kötetek hasznos kiegészítői lehetnek az óvópedagógusok és a tanítók munkájának.

kétoldalas_s

Rezét és a Gemenc

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének jól ismert, de még a kevésbé emlegetett állatai és növényei is egyaránt fontos szereplői a „Rezét gőzös és a gemenci kisvasút” című mesekönyvnek. Az erdélyi Borszékről származó gőzös, no meg dízelmozdony barátai, Cili, Kapitány és Rudi izgalmas és érdekes helyzetekbe keverednek, amelyekben hangsúlyos szerepet kapnak a gímszarvasok, vaddisznók, fekete gólyák, rétisasok, hódok, de találkozhatunk compóval és jégmadárral is. A mese szövetének alakításában meghatározó Póli, a tavi molnárpoloska, Topi az aranysakál, valamint a jó öreg Mikulás is.

Rezét könyv 2. mese részlet

Az ezerszínű Gemenc őszi pompájának ismert és legendás növényei nemcsak a történetet keretezik, hanem fontos szereplők is. Így találkozhatnak a gyerekek például a Pörbölyi Titánnal, az ország legnagyobb fájával, egy igazán mesebeli csomoros fekete nyárral, vagy éppen a sulyommal, a galagonyával és egy öreg tölgy gyönyörű, hullámos levelével is.

Rezét gőzös

Miki és a Bükk

A világ első kisvasúti hibrid mozdonya a Lillafüredi Állami Erdei Vasútnál teljesít szolgálatot és egyben a „Miki és a lillafüredi kisvasút” című mesekönyv főszereplője. A többi kedves mozdonykarakterrel, valamint a Bükk-hegység különleges állatvilágának aranyos képviselőivel együtt kutatnak, nyomoznak hol természeti, hol történelmi talányok felderítésében. Így válnak az olvasó és a mesét hallgató gyerekek jó barátaivá a pisztrángok, a vízirigók, az uráli baglyok, a patkós- és piszeorrú denevérek, de még a muflonok is.

Szórakoztat és fejleszt

Csohány Domitilla író kedves meseszövegei és Győri Zsolt illusztrátor nagyon szerethető rajzai könnyen befogadhatóvá teszik a sok információt tartalmazó történeteket. A mesekönyveket az erdei vasutakat fenntartó erdőgazdaságok, a Gemenc Zrt. és az ÉSZAKERDŐ Zrt. szakmailag támogatta. A mesekönyv-sorozat www.kispofogok.hu weboldaláról színezőket is le lehet tölteni, valamint további hasznos és kiegészítő információkat lehet megtudni.

 

A könyvsorozat első két kötete megvásárolható a pörbölyi Ökoturisztikai Központ ajándékboltjában is.

 

Rezét gőzös és a gemenci kisvasút - címlap1 - Beszédírók Kft.