Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!

A Gemenc Zrt. 2009. október 14-én indította el mozgalmát Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban, ahol a kezdeményezésben először partnerként résztvevő települések képviselői ünnepélyesen aláírták a csatlakozási megállapodást. Azóta már összesen 6 megye 45 települése kapcsolódott a mozgalomhoz, köztük például Sződliget, mely nem tartozik a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. működési területéhez.

 

Sződligeten most a 2009. január 1-je után született gyermekek fáinak elültetésével kezdődik meg a tavaszi ültetéssorozat. Így az őszi indulás óta összesen közel 1400 facsemetét ültettek és ültetnek el az elkövetkezendő hetekben a 45 településen. Az erdőgazdaság a települések tájegységének megfelelő őshonos csemetéket adományoz, melyek a helyi talajviszonyoknak is megfelelnek. Sződligeten főleg magyar kőris, madárberkenye és kocsányos tölgy példányok jelzik majd a megszületendő gyermekek számát.

 

A települési önkormányzatokkal kötött együttműködési szerződés keretében a Gemenc Zrt. vállalta, hogy évente, a született gyermekek számának megfelelően, a szükséges facsemetéket térítésmentesen biztosítja, valamint a tavaszi illetve az őszi ültetés során szakmai iránymutatást és felügyeletet nyújt az önkormányzatoknak.

 

A Gemenc Zrt. szeretné, ha a ma útjára indított mozgalom elérné, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal természeti környezetünk védelméhez. Fontos célként jelenik meg a mozgalomban az az igény is, hogy a gyermekek nemzettudata, lokálpatriotizmusuk, szülőhelyük megbecsülése, szeretete erősödjön. A mozgalom egyben elősegíti, hogy bővüljön a települések természetes környezetének védelmére irányuló tevékenység is.

 

A Gemenc Zrt. mozgalmával a kedvezőtlen klímaváltozás hatásának mérséklésére hívja fel a figyelmet.

1606_img_6677