Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát

A Gemenc Zrt. mozgalmat indított a természet védelmében és a klímaváltozás ellen

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja, hogy a felnövekvő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal a természeti környezetünk védelméhez. Egyúttal az erdőgazdaság kapcsolódni kíván a Klíma Klub azon programjához, melynek célja a kedvezőtlen klímaváltozás hatásának mérséklése. Mindezek alapján a Gemenc Zrt. a mai napon meghirdette a „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!” mozgalmát, melyhez 37 települési önkormányzat csatlakozott az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön, ahol a települések képviselői aláírásukkal erősítették meg a mozgalomhoz való kapcsolódásukat. Az ünnepélyes eseményen köszöntőbeszédet mondott Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei Közgyűlés elnöke.

 

A mozgalom 2009 őszén indul – jelentette be Bodor László a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője. Kiemelte, hogy a 2009. január 1-je után született gyermekek fáinak elültetésével kezdődik meg a mozgalom tevékenysége. Így idén ősszel összesen közel 1300 facsemetét fognak elültetni a 37 településen. Az erdőgazdaság a települések tájegységének megfelelő őshonos csemetéket adományoz, melyek a helyi talajviszonyoknak is megfelelnek. Főleg magyar és virágos kőris, korai juhar, madárberkenye és közönséges nyír példányok jelzik majd a megszületendő gyermekek számát.

 

A települési önkormányzatokkal a mai napon kötött együttműködési szerződés keretében a Gemenc Zrt. vállalta, hogy évente, a született gyermekek számának megfelelően, a szükséges facsemetéket térítésmentesen biztosítja, valamint a tavaszi illetve az őszi ültetés során szakmai iránymutatást és felügyeletet nyújt az önkormányzatoknak.

 

A települési önkormányzatok az együttműködés keretében azt vállalták, hogy az éves tavaszi és őszi faültetési napot megszervezik, az ültetéshez a szerszámokat és a faültető személyzetet biztosítják (Az erdőgazdaság javaslata szerint a facsemetét a szülők ültessék el.), valamint az elültetett fákat ellátják névazonosítóval, illetve az akció indulásától folyamatosan gondoskodnak az „ÉN FÁM” kataszter megnyitásáról és vezetéséről. Az önkormányzatok azt is vállalták, hogy az ültetéshez a település parkjaiban, terein, utcáin területet biztosítanak és az elültetett fák ápolását, gondozását megszervezik.

 

Bodor László a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője az eseményen hangsúlyozta, hogy a mozgalom célja összetett. A Gemenc Zrt. szeretné, ha a ma útjára indított mozgalom elérné, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal természeti környezetünk védelméhez. Fontos célként jelenik meg a mozgalomban az az igény is, hogy a gyermekek nemzettudata, lokálpatriotizmusuk, szülőhelyük megbecsülése, szeretete erősödjön. A mozgalom egyben elősegíti, hogy bővüljön a települések természetes környezetének védelmére irányuló tevékenység is.

 

A Gemenc Zrt. az eseményen azt is bejelentette, hogy mozgalmukkal kapcsolódnak a Klíma Klub „ültessünk fát” akciójához, amely a kedvezőtlen klímaváltozás hatását mérsékli.

 

Az akcióhoz csatlakozó települések:

 

1.Alsónána

2.Alsónyék

3.Baja

4.Báta

5.Bátaapáti

6.Bátaszék

7.Bátmonostor

8.Bogyiszló

9.Cikó

10.Csátalja

11.Csávoly

12.Decs

13.Dunaszentbenedek

14.Dusnok

15.Érsekcsanád

16.Érsekhalma

17.Fadd

18.Fajsz

19.Géderlak

20.Grábóc

21.Hajós

22.Homorúd

23.Kakasd

24.Kölked

25.Mohács

26.Mórágy

27.Mőcsény

28.Nagybaracska

29.Őcsény

30.Pörböly

31.Rém

32.Sükösd

33.Szálka

34.Szekszárd

35.Szeremle

36.Tolna

37.Vaskút

1441_still1014_00002