Minisztériumi kitüntetés az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából

Erdők Világnapja alkalmából  PRO SILVA HUNGARIAE DÍJAT kapott  a Gemenc Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr az állami tulajdonú erdők fejlesztése területén hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája, az erdőgazdálkodás és az erdészek munkájának népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként adományozta a kitüntetést Kovácsné Schulteisz Margitnak.

2972_dsc_4210_resize

Az utóbbi időben javult környezeti állapotunk és növekedett az erdők területe, de még így is sok a teendő, nemcsak a szakemberek, hanem mindnyájunk számára – hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az erdők világnapja alkalmából tartott kitüntetési ünnepségen.

A miniszter ünnepi beszédében felidézte, hogy az utóbbi évtizedekben sokat változott a felfogás: míg korábban az ember legyőzte a természetet, most arra törekszik, hogy vigyázzon rá, hiszen tovább kell adnia a következő nemzedéknek.

Az ENSZ az erdők jelentőségére és értékeire irányította a figyelmet azáltal, hogy március 21-ét a tavaszi napforduló napját, a tavasz kezdetét az erdők világnapjává nyilvánította. Az emléknap kapcsán átadott kitüntetésekkel azok munkáját ismerjük el, akik sokat tettek az erdőkért – mondta az agrártárca-vezető.

 

Fazekas Sándor kiemelte: a Nemzeti Erdőtelepítési Program hozzájárult ahhoz, hogy 2010 óta 12.500 hektárral nőtt az erdőterület Magyarországon, az új erdők telepítésének köszönhetően Trianon óta az ország erdőterülete megduplázódott. Továbbra is elsőrendű nemzeti érdekünknek nevezte, hogy minél több jó minőségű erdőnk legyen, ezt segíti az is, hogy tavaly július óta a 22 állami erdészeti társaság irányítása a Földművelésügyi Minisztériumhoz került. A jövőben fontos célnak nevezte, hogy egyre több erdő legyen, 21. századi erdőgazdálkodást alakítsanak ki, és hogy minél több ember számára látogathatók legyenek az erdők.

Az ünnepségen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár több díjat és kitüntetést, illetve miniszteri elismerő okleveleket adott át kiváló szakmai teljesítményekért.

Kovácsné Schulteisz Margit, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgató-helyettese több évtizedes szakmai pályafutása alatt mindvégig az erdő- és vadgazdálkodási ágazatban tevékenykedett. A Gemenci erdő közvetlen környezetében született és nőtt fel, a természet, az erdő szeretete már gyermekkorában kialakult benne. Életútja az 1990-es évek elején elszólította Gemencről szintén egy állami tulajdonban lévő erdő- és vadgazdasághoz, de néhány év múltán visszatért oda, ahol szakmai pályafutását kezdte.

Szakmai tevékenysége során meghatározó döntéseket hozott az állami erdőgazdálkodás reorganizációja érdekében, ezek végrehajtásában kimagasló szerepet vállalt. Munkastílusa, fáradhatatlansága, előrelátó stratégiai gondolkodása szinte a teljes erdőgazdálkodási ágazatot áthatja, de legfőképp a Gemenc Zrt-nél érezhető az, hogy legfőbb céljának az ágazat felvirágoztatását, a folyamatosan változó körülményekhez alkalmazkodó működésének elősegítését tekinti.

Az erdőgazdálkodás társadalmi elfogadottságának emelésében, az erdészek munkájának tényszerű megismertetésében nagy szerepet vállalt. Szívügyének tekinti az állami tulajdonú erdők közjóléti, közcélú funkcióinak bővítését, fejlesztését.

 

A Gemenc Zrt. munkatársai gratulálnak az elismeréshez!