Múlt és jövő találkozása Karapancsán

Centenáriumi ünnepségsorozattal emlékezik meg a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. arról, hogy Habsburg Frigyes főherceg meghívására 1910. szeptemberében a karapancsai kastélyban megszálló II. Vilmos német császár részére több napos vadászatot rendeztek.

Április 16-17-én a rendezvénysorozat nyitányaként „MÚLT ÉS JÖVŐ TALÁLKOZÁSA” címmel két napos konferencián neves előadók a századfordulót, Karapancsa és Magyarország történetének fontos részleteit idézték fel, szó esett Izabella főhercegnő vadászati és néprajzi témájú fotóiról, a bellyei uradalom nemzetiségeiről, a vadászetika és a vadászati kultúra történetéről, a Gemenc és a Duna kapcsolatáról is.

 

Az emlékünnepség fővédnöke Habsburg-Lotharingiai Sarolta, Habsburg Frigyes főherceg unokája volt, aki Dr. Kocsis Istvánnal, a Gemenc Zrt. felügyelő bizottságának elnökével felavatta a császári vadászat emlékét megörökítő emléktáblát is a kastély bejárata mellett. Az erdőgazdaság a konferenciát a Habsburg Történeti Intézet szakmai támogatásával szervezte.

1618_kar_100416_024