Nemzetközi konferencia Pörbölyön

Zárókonferencián mutatták be március 30-án Pörbölyön a madárinfluenza és nyugat-nílusi láz vadon élő madarakban való jelenlétét monitorozó új rendszert, amelyet a „BirdPROTECT” projekt keretében hoztak létre.

A kutatás az Interreg–IPA CBC Magyarország–Szerbia program keretében valósult meg, Szerbia Vajdaság tartományában és Bács-Kiskun megye délnyugati részén, a Gemenc Zrt. működési területén történtek a mintavételek.

Az Európai Unió társfinanszírozásával, a Magyarország–Szerbia közötti Interreg–IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program finanszírozásában megvalósuló „Vadmadarak védelme = élőhelyek védelme = emberek védelme” (BirdPROTECT) elnevezésű projekt három intézmény együttműködésének az eredménye: Az Újvidéki Állatorvostudományi Intézet (vezető partner) mellett Szerbiából a Vajdasági Erdők (Vojvodinašume) állami vállalat, Magyarországról pedig a Gemenc Zrt. vett részt benne. Az EU által finanszírozott projekt 18 hónapig tartott (2020. október 1-jétől 2022. március 31-ig).

BirdPkonf_2203_03

A pörbölyi zárókonferenciát Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vezérigazgató-helyettese, dr. Sava Lazić, az Újvidéki Állatorvostudományi Intézet igazgatója és Roland Kokai a Vojvodinašume (Vajdaság Erdői Közvállalat) igazgatója nyitották meg, majd a projektben résztvevő kutatók előadásai hangzottak el:

Nyerják-Sümegi Zsófia – A mintagyűjtés tapasztalatai

Dr. Erdélyi Károly – A minták laboratóriumi elemzésének tapasztalatai

Dr. Bálint Ádám – A madárinfluenza magyarországi vizsgálati tapasztalatai

Diana Lupulović és Jovan Mirceta – A projekt szerbiai eredményei

Nyerják-Sümegi Zsófia – Weboldal tapasztalatai

A vadon élő madarak világszerte, így Közép-Európában is fontos szerepet játszanak a zoonotikus vírusos betegségek hordozóiként. A BirdPROTECT projekt célja a madárinfluenza és a nyugat-nílusi vírus hatékony felügyeleti, figyelmeztető és ellenőrzési rendszerének kiépítése, valamint egy határokon átnyúló kockázatértékelési technikai jelentés és megvalósíthatósági tanulmány elkészítése.

Ez egy olyan átfogó jelentés, amely megvizsgálja a kockázatokat és részletes tervet készít az újonnan megjelenő betegségek lehetséges behurcolására a szerbiai Vajdaság tartomány és a magyarországi Bács-Kiskun megye védett vízi élőhelyein. A jelentés és a terv ajánlásokat, intézkedéseket és tevékenységeket tartalmaz a potenciális zoonózis-kockázatok sikeres elemzése érdekében, az állat- és közegészségügy hatékony védelme, valamint a madárinfluenza és a nyugat-nílusi vírus hatalmas járványainak megelőzése érdekében.

A projekt magában foglalja a vadon élő madárfajoknak otthont adó élőhelyek részletes feltérképezését, amelyet a zoonózisok esetleges kitörésének és terjedésének előrejelzésére használnak majd. Ez egy földrajzi információs rendszer (GIS) kifejlesztésével és egy weboldal létrehozásával valósul meg, amely lehetővé teszi a speciális kritikus pontok és területek meghatározását a két betegség jelenlegi kockázatának értékelése érdekében. A kapott információk alapján létrehozott weboldal adatbázisként szolgál majd, és a jövőben hozzájárul a nyomon követéshez.

A projekt céljaira különböző vadon élő madaraktól – énekesmadaraktól, vízimadaraktól és ragadozó madaraktól – gyűjtöttek garat- és kloáka tamponokat, szövetmintákat és környezeti székletmintákat. A két országban összesen 1347 mintát gyűjtöttek vadon élő madarakból. Szerbiából 55 fajhoz tartozó 600 minta, míg 58 különböző madárfajból nyert 747 minta Magyarországról származott. A legtöbb madárfaj mindkét partnerországban az énekesmadarak csoportjába tartozott. Minden mintát molekuláris technikával, valós idejű RT-PCR-rel vizsgáltak, amelyet Szerbiában az Újvidéki Állatorvostudományi Intézetben, Magyarországon pedig a Nébih budapesti állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumába végeztek.

Vajdaság tartományban 600 mintából 15-ben mutatták ki a madárinfluenza RNS-ét (2,5%, 15/600). Az AIV genomot két vízimadárfajból – bütykös hattyúból és tőkés récéből – származó mintákban azonosították, amelyeket 9 különböző helyről gyűjtöttek. A WNV-specifikus RNS jelenlétét 2%-ban (12/600) mutatták ki 9 különböző helyről és 6 madárfajból származó mintákban. A WNV RNS-ének jelenlétét a következő vadon élő madárcsoportokban mutatták ki: ragadozó madarakban, varjúfélékben és énekesmadarakban. Magyarországon nem mutattak ki egy pozitív AIV- vagy WNV-mintát sem.

Az IPA-projekt keretében Magyarországon és Szerbiában végzett kutatások során bizonyították az AIV és a WNV jelenlétét a határon átnyúló együttműködés régiójában több mint egy évtizede előforduló vadmadarakban. A kapott adatok alapján az AIV és a WNV genomjának további szekvenálása és filogenetikai elemzése szükséges a vírus eredetének, a régióban keringő más törzsekkel való hasonlóságának és a vírus további terjedési lehetőségeinek meghatározásához.

Az értékes berendezések beszerzése javította a műszaki és diagnosztikai kapacitást a „Vojvodinašume” vállalatnál és az Újvidéki Állatorvostudományi Intézetben.

EU_logo

Ez a projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A projekt tartalmáért teljes mértékben a Gemenc Zrt. vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.

 

interreg_logo