Órák kérdése és kirepülnek a gemenci fekete gólya fiókák

A Gemenc Zrt. webkamerája segítségével az interneten még látható a gólyacsalád mindennapi élete.

A szerencsésebb és szemfüles természetbarátok tanúi lehetnek, ahogyan a gemenci fészekből kirepülnek a fiókák. A mai napon a három közül egy már kirepült, de még vissza is tért a védelmet nyújtó fészekbe. Szakemberek szerint néhány napon belül a megfigyelt madarak elhagyják az addig biztonságot adó fészket és bekövetkezik a család felbomlása is. A szülők várhatóan jövőre ugyanebbe a fészekbe térnek vissza.

 

A Gemenc Zrt. webkamerái rögzítik az eseményeket és valós időben továbbítják is az internet segítségével az erdőgazdaság weblapjára, ahol bárki megtekintheti ezen fokozottan védett madarak életét.

Idén rekordgyorsasággal, február 24-én érkezett meg a fekete gólyapár egyik tagja a Gemenci erdőbe. Ezek a különleges madarak a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig.

 

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligetredők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar.

 

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

 

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon az 1990-es évek közepe óta 150 párról 300-ra nőtt a fekete gólyák állománya. A faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban fészkel, a legsűrűbb hazai állománya – hozzávetőlegesen 45-50 pár – a Duna mentén, a Gemenc Zrt. területein található.

 

2014-ben a gemenci területeken 82 db fekete gólya fészket észleltek a szakemberek, ebből 26 fészekben volt költés. Feltehetőleg az Yvette mediterrán ciklon miatt (lehűlés, szél) 4 fészekben hiúsult meg a fiókák kiköltése.

2861_img_4504_kiss