Őshonos erdőfelújítás a Gemenci erdőben

A Gemenc Zrt. a 2008/2009-es tanévben az őcsényi 5. osztályos általános iskolás diákokkal indított el egy őshonos erdőtelepítési programot, melynek során a diákok részt vettek a faültetési munkákban és egy tanösvény kialakításában.

Új és izgalmas élményeket ígérő tanösvényt tekinthettek meg pénteken délelőtt az őcsényi általános iskolások a Gemenci erdőben. A kirándulást ajándékba kapták, hiszen a területet jól ismerő nyolcadikosok már négy éve működnek együtt a Gemenc Zrt. szakembereivel a „Hogyan lesz itt erdő?”elnevezésű program keretében. A most ballagók átadták a stafétabotot az alsóbb évfolyamosoknak, akik továbbra is részt fognak venni az erdőgazdaság természetvédelmet előtérbe helyező munkájában.

 

A „Hogyan lesz itt erdő?” elnevezésű program keretében a Gemenci Erdei Vasút keselyűsi megállója melletti „Őcsény 30C” erdőrészlet felújítását az általános iskolások közreműködésével kezdte el a 2008-as év őszén a Gemenc Zrt. Erdész szakemberek iránymutatásával, feladatlapok segítségével, és fotók készítésével a gyerekek először felmérték az erdőfelújításra kijelölt területet (élővilág, növényzet, terepviszonyok), majd decemberben részt vettek a faültetés szép és tanulságos munkájában is. A területen a régi nemes nyár állományt őshonos fehér nyár fafajra cserélte le az erdőgazdaság. Az erdő a tervek alapján elegyes lett. Vénic szillel elegyítették a fehér nyarat az erdész szakemberek. Ez a fafaj őshonos, és kiváló a második lombkoronaszintbe. Az akkori munkálatok során az üres vágásterület felújítását végezték el. 2009-ben az erdőrészletben – kapcsolódva a Hollós László emlékévhez – egy olyan tanösvényt alakítottak ki a híres gombász tiszteletére, amelynek segítségével az elkövetkező években a látogatók végigkísérhették egy új erdő létrehozásának és fejlődésének az állomásait. A most nyolcadikos tanulók ballagás előtt még egyszer meglátogatták erdejüket, sőt velük jöttek az alsóbb évfolyamos gyerekek is, akik továbbra is részt vesznek a munkálatokban.

 

Miután a diákok megtekintették az erdőrészletet, a Gemenc Zrt. Szekszárdi erdészetének munkatársai bemutatták az új tanösvényt, amely a kisvasút Gemenc-Dunaparti megállójától indul és a Forgó-tó partjára vezet, bemutatva a gemenci ártér különleges állat- és növényvilágát.

2637_dsc_1226