Székelyföldön ünnepelt az OEE

Ezer Kárpát-medencei magyar erdész részvételével kezdte meg 147. Vándorgyűlését Székelyföldön az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 2016. június 23-án. A gemenci erdészeket 30 fős küldöttség képviselte az eseményen.

OEE_05

A három napos rendezvénysorozat ünnepi közgyűlésen tisztelegtek az elmúlt 150 év erdészeinek értékteremtő tevékenysége előtt az egyesületi tagok. Magyarország egyik legrégebbi, folyamatosan működő szakmai civil szervezetének jubileumán együtt ünnepelt és beszédet mondott – többek között – Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Zambó Péter, az egyesület elnöke.

OEE_01

A jubileumi program központi helyszíne a Kovászna megyei Sepsikőröspatak és Kálnok, az egyesület alapító titkárának, tiszteletbeli elnökének, Bedő Albert országos főerdőmester és földművelésügyi államtitkárnak szülő- és nyughelye volt. Az ünnepi közgyűlésen Áder János, Magyarország köztársasági elnöke beszédében elmondta: „Bedő Albert több mint 130 évvel ezelőtt „a jövővel nem gondoló” rablógazdálkodás veszélyeiről írt. Neki fontos volt a jövő, a következő generáció sorsa. A mi jelenünk. Kárhoztatta a felelőtlenséget, amely figyelmen kívül hagyja a természet nagy összefüggéseit, és nem fogja fel, hogy a természetbe beavatkozó ember lavinát indít el: előre nem látható események sorára van hatással.”

OEE_07

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy egybeesik a magyar kormány nemzetpolitikájával az Országos Erdészeti Egyesületnek az a döntése, hogy Székelyföldön rendezte meg a vándorgyűlést, hiszen a kormány mindig is arra törekedett, hogy a különböző szakmák, érdeklődési körök Kárpát-medencei keretben szerveződjenek.

OEE_08

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: „A hosszú távú erdőtervezés során az erdők természeti értékének megóvása továbbra is biztosított az erdész szakma munkája és a természetvédelem széleskörű bevonása által. Ennek eredményeként az erdők gazdag biodiverzitása tovább bővülhetett, és több védett faj egyedszáma pedig gyarapodhatott.”

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszédében hangsúlyozta: „A Nemzeti Agrárkamara számára nagy öröm, hogy egy ilyen nagyformátumú személy által alapított, és komoly szakmai múlttal rendelkező szervezetet, mint az Országos Erdészeti Egyesületet, a kezdetek óta stratégiai partnerünknek tudhatjuk.”

OEE_04

A Kovászna megyei Sepsikőröspatakon megtartott ünnepi közgyűlés után a megjelentek Kálnokra zarándokoltak. Zambó Péter elnök Bedő Albert sírja mellett elmondott beszédében kiemelte: „Elősegítettük, hogy  a magyarországi erdőterületek csaknem megduplázódjanak egy évszázad alatt. Összeegyeztetjük az erdőgazdálkodást és a faanyagtermelést az erdők társadalmi szempontból fontos egyéb szolgáltatásaival. Valljuk, hogy az erdésznek az ökoszisztéma minden eleméről gondoskodnia kell.”

A rendezvénysorozaton szakmai és kulturális terepi programok is indulnak, jellemzően Háromszék, Erdővidék, Brassó, Kovászna és Hargita megye környékének erdészeti és kulturális látnivalóit bemutatva. Az OEE 2016. június 25-én emléktáblát helyezett el a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium falán tisztelegve az 1898. évi vándorgyűlés emléke előtt. Ezt követően Bedő Albert termet és tárlatot avatnak fel a Székelyföldi Vadászati Kiállítás épületében.

A napjainkban mintegy 3500 fős tagságot számláló Országos Erdészeti Egyesület alapítása óta a magyar vidék felemelkedéséért dolgozik. A tagok jellemzően magyarországi állami és magánerdészeteknél, az erdészeti és természetvédelmi hatóságoknál, a kutatási, a képzési vagy éppen az erdőpedagógiai területen dolgozó szakemberek, de Erdélyből is több mint 150 erdész vesz részt aktívan az egyesület munkájában.

 

/Szöveg:OEE  fotók: Kocsis B. János, Dudás Pál/