Településfásítási program

A Gemenc Zrt. erdészei Drágszélen, Őcsényben, Kölkeden és Dávodon is segítették a Településfásítási Program keretében igényelt fák szakszerű elültetését.

Az Agrárminisztérium a 2019 őszén indított Országfásítási Program keretében hirdette meg a Településfásítási Programot. Összesen 12 ezer darab, belterületen elültethető fát igényelhetnek a 10 ezer fő alatti települések.

A fával borított területek növelése, a települések zöldítése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése, gondozása erősítse a helyi közösségeket. Kiemelt cél a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési pályázatainak bemutatása, amelyek komoly lehetőséget jelentenek a települési erdőterületek növelésében.

Őcsény_fásítás_13

Az ültetésekre a helyi közösségekben 2020 őszén és 2021 tavaszán kerül sor. A Gemenc Zrt. működési területén 4 település nyert a pályázaton facsemetéket.

Drágszél, október 30.
Drágszél_orszf_2010_11

Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár Drágszélen felhívta a figyelmet: a programban arra törekszenek, hogy a kistelepülések kiemelt közösségi tereiben, így például az óvodákban, az iskolaudvarokban és a települések más fontos közterületein, de az erdőkben is, minél több fát ültethessünk el együtt, közösen a falvak, települések közösségei.

Ezzel nem csak a zöldterületek bővítését támogatják, de hozzájárulhatnak az egészségesebb és élhetőbb helyi környezet megteremtéséhez. Bács-Kiskun megyében mintegy 22 helység 600 fával fog gyarapodni.

Dávod, Október 22.

A kormányzat célja a klímaváltozás elleni fellépés, amiben jelentős része van az Agrárminisztérium által kezdeményezett országfásítási programnak – mondta Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára Dávodon, ahol településfásítási program keretében harminc facsemetét ültettek el.

Hozzátette: egy évvel ezelőtt jelentették be a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelését, ami meghozta a várt eredmény, az elmúlt évben trendforduló zajlott le, és több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére, valamint 3 ezer hektár ipari ültetvény létesítésére adtak be kérelmeket a gazdák. Ez összesen 20 ezer hektárral tudja növelni az ország fával borított területét – mondta Zsigó Róbert, aki a térség országgyűlési képviselője.

Dávod_faült_201022_04

Hirtenberg János Sándor, Dávod polgármestere elmondta: összesen harminc fát – amerikai hársfát, gömbszilvát, kislevelű hársat, pusztaszilt és szivarfát – kaptak, amiket három helyszínen ültettek el. A dávodi Glóbusz Játszótéren csütörtökön hat szivarfát telepítettek, az elsőt Zsigó Róbert és Hirtenberg János Sándor közösen helyezték el a földbe.

Kölked, Október 19.

A Bátaszéki Erdészet szakemberei 30 facsemete elültetését segítették a településen.

Kölked 2020 10 19_13
Őcsény, Október 10.
Őcsény_fásítás_11

30 db fát ültettük el Őcsény központjában, a könyvtárnál, az óvoda melletti parkolóban és az óvoda előtt, a játszótéren és a posta előtt.

Őcsény_fásítás_07

A fákat a Német Nemzetiségi és a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, az Önkormányzat és a Hivatal munkatársai, helyi önkénteseknek telepítették a Szekszárdi Erdészet erdészeivel közösen