Természet és történelem

Május 7-én ünnepélyes keretek között megnyílt a Karapancsa Kastély és Major újjászületett történelmi díszkertje.

Az egykori Habsburg főhercegi birtok kerttörténeti jelentőségű részeinek felújítása mellett elkészült a majorság épületeit és a történelmi díszkert kialakítását bemutató tanösvény is. A kedvezményezett Gemenc Zrt. az Európai Unió és a Magyar Állam 91,1 millió forintos támogatásával valósította meg a fejlesztést.

Karapancsa_01

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója avatóbeszédében kiemelte: “Magyarország újabb történelmi díszkerttel gazdagodott, hiszen a gemenci erdőgazdaság kezelésében lévő Karapancsa Kastély és Major parkja az eredetihez közeli állapotban pompázik. A rekonstrukció során mindvégig kiemelt figyelmet fordítottunk a természeti és tájképi értékekre, valamint arra, hogy a végeredmény méltó legyen Karapancsa szellemiségéhez, a magyar nemzeti örökség kiemelkedő történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhelyéhez.”

Karapancsa_14

A korabeli tervrajzok és fényképfelvételek alapján az eredeti állapotot megközelítő formában állította helyre a Gemenc Zrt. a kastélykertet. A kivitelezés során elkészült a Nagykastély neobarokk díszkertjének rekonstrukciója, megszépült a majorság teljes területe és létrehoztak egy gyümölcsfa fajtabemutató kertrészt. Helyreállították a vadgesztenye allét és az egykori filagóriát, valamint az eredeti látványkapcsolatokat és a nagyrétet. A kastélypark bemutatására kerttörténeti tanösvény létesült. Elvégezték az idős, beteg fák fadoktori kezelését és pótlását, valamint kihelyeztek számos madár- és denevér-odút.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében hangsúlyozta: “A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja, hogy a kezelésében lévő műemlékek megbecsült és ismert részei legyenek a nemzet kulturális vagyonának. Fontos, hogy mindezek az értékek a lakosság széles tömegeihez is eljussanak, és akik érdeklődnek ez iránt a varázslatos táj iránt, azok megfelelő infrastrukturális környezetben tehessék azt. Kívánom, hogy minél többen látogassanak el ide, ismerjék meg hazánknak ezt az egyedülálló tájegységét, és a magyar épített örökség itt található kivételesen szép példáit.”

A felújított díszkertet Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, valamint Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója adta át.

Karapancsa az egykori Bellyei uradalom részeként fontos központja volt Habsburg Frigyes és felesége, Izabella vadászatainak. A kastélyt a főhercegi pár építtette, meghívásukra többször megfordult a környéken II. Vilmos császár és Ferenc József császár és király is.

 

A díszkert átadó ünnepségére Karapancsára látogatott a főhercegi pár unokája, Habsburg-Lotharingiai Sarolta is.

A Karapancsai kastély egykor és ma – kerttörténeti tanösvény

A tanösvény bejárásával megismerhető a karapancsai kastélypark története, értékes idős fái, a neobarokk díszkert, a hajdani fejedelmi vadászatok, valamint a környéken élő sokác nemzetiség. A kerttörténeti tanösvény útvonala végigvezet a két kastélyépület küröl, a gyümölgyfa fajtabemutatón, a vadászati terítérkhelyen, a vadgesztenye állén, az egykori majorsági területen, valamint a nagykastély körüli réten.

Kilenc ismeretterjesztő tábla mellett 44 kitáblázott fa található a parkban. A tanösvény kijelölt nyomvonaláról érdemes letérni a kitáblázott fák és Izabella főhercegné szobrának felfedezésére!

 

 A tanösvény állomásai:

1. A kerttörténeti tanösvény bemutatása.

2. Gyümölcsfa fajtabemutató.

3. A karapancsai kastélypark értékes fási.

4. A világrekord gímszarvas szobra.

5. A kastélypark létesítésének története.

6. A Nagykastély körüli díszkert és megálmodói.

7. Vadászat a főhercegi birtokon.

8. Barokk térszerkezet a kastélyparkban.

9. Izabella főhercegné szobra.

10. A Kiskastély, erdészet- és vadászattörténeti kiállítás.

11. Sokácok a karapancsai birtokon.

 

Tanösvény hossza: a kitáblázott fák megtekintésével összesen 1900 m.

 

Általános információk

 Látogathatóság: hétfőtől péntekig 10:00 és 17:00 óra, szombaton és vasárnap 9:00 és 17:00 óra között, térítésmentesen látogatható.

 Akadálymentesség: az 1., 4., 5., 6., 7. és 11. állomások akadálymentesen megközelíthetők. Vakok és gyengénlátók számára is tájékoztatást nyújt a kastélykertről a 6. számú letapogatható tábla.

  Pihenőhelyek: a vadgesztenye fasor végén, a VIII. állomásnál esőbeálló kerti pavilon (filagória) és padok, asztalok várják a látogatókat.