TERMÉSZETES ÖSSZEFOGÁS AZ UTAZÁS KIÁLLÍTÁSON

Baja, a Gemenc Zrt. és Szekszárd újszerű, régiókon átívelő összefogással jelentkezik a 35. Utazás kiállításon. A Gemenci erdő varázslatos növény- és állatvilága, dunai holtág-rendszere természetesen köti össze földrajzi, kulturális és turisztikai értelemben is a halászlé városát, Baját, valamint a tüzes borok és az irodalom hazáját, Szekszárdot.

A települések és az erdőgazdaság szakemberei felismerve ezt a régiókon átívelő erős kapcsolódást, úgy döntöttek, hogy közös standon („A” pavilon 313F stand) mutatják be természeti, kulturális, gasztronómiai és ökoturisztikai értékeiket a nagyközönségnek.

Élményszerű programokban sincs hiány, hiszen Baja a semmivel össze nem téveszthető halászlevével, Szekszárd pedig borkóstolóval örvendezteti meg az utazni vágyókat.

Csütörtökön a Gemenc Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar (Szekszárd) együttműködésével nyolc turizmus-vendéglátás szakos hallgató juthatott el a kiállításra ingyenesen. A pénteki napon a Baja Marketing Kft. és a bajai MNÁMK együttműködésével idegenforgalmi szakos hallgatók is segíteni fognak az érdeklődőknek. A standon csütörtökön és szombaton a Veránka-szigeti üdülő is bemutatkozik. A szervezők úgy kívánják bemutatni a térség több megyét és régiót érintő turisztikai kínálatát, hogy az érdeklődők egy helyen tudjanak komplett programot összeállítani.

 

A GEMENC ZRT. A TERMÉSZET ÉS A BAKANCSOS TURISTÁK SZOLGÁLATÁBAN

A Gemenc erdő különleges ökoszisztémáját, a védett növény- és állatfajokat és az egyedi erdőtársulásokat a Gemenci Zrt. tartja fenn. Az erdő- és vadgazdálkodási, természetvédelmi feladatok ellátása mellett az erdőgazdaság komplex szolgáltatást nyújt az ökoturizmus kedvelőinek. A bakancsos kirándulókra gondolva az erdőgazdaság nemcsak díjnyertes turistatérképet adott ki, hanem kiváló minőségű szállásokkal várja az aktív kikapcsolódást keresőket a világrekorder gímszarvasok hazájában.

 

Az M6 autópálya Bátaszéki csomópontjától (163 km) mintegy 10 km-re, az 55. számú főúton haladva közelíthető meg a Bajától nyugatra, a Duna jobb partjától néhány kilométerre Pörbölyön épült Ökoturisztikai Központ, mely széleskörű szolgáltatásokat nyújt. Az itt található kiállítás betekintést enged a Sárköz néprajzába, bemutatja a táj legismertebb nagyvadját, a gímszarvast és az ártér élővilágát. Az innen induló ösvényen könnyű sétával elérhető az arborétum és a nagyrezéti vadmegfigyelő hely is. A gyalog-, vízi-, és kerékpáros túrák kiindulási pontja is ez a centrum, ahol nemcsak kerékpárokat, hanem kenukat is lehet bérelni a túrák idejére, sőt jól képzett túravezetők segítségével bárki megismerheti Gemenc védett, csodálatos titkait. Az erdőgazdaság üzemelteti a Gemenci Erdei Vasutat, melynek kiinduló állomása az Ökoturisztikai Központ. A vasút nyomvonala jellemzően a Duna holtágai mellett kanyarog, miközben látványos erdőrészleteket, réteket, vadföldeket érint. Menetrend szerinti megállóhelyei közelében tanösvények, kirándulóerdők, tájjellegű múzeum, pihenő- és játszóparkok szolgálják a kényelmet és a természetjárást. A kisvasút minden nap menetrend szerint közlekedik. Hétvégenként a „Rezét”nosztalgiagőzös is munkába áll a gyermekek legnagyobb örömére. Az erdei vasútra a Szekszárdtól néhány kilométerre található Keselyűsi megállóhelyen is fel lehet szállni és Pörböly irányába bebarangolni az erdőt. A kisvonatos természetjárás kiegészíthető sétahajózással, lovasfogatozással, kenutúrával, kerékpározással, valamint gyalogtúrával is.

 

Ki gondolta volna, hogy Ferenc József osztrák császár és magyar király, illetve II. Vilmos német császár is élvezte a Duna árterébe épített vadászkastélyok vendégszeretetét? A Hercegszántó mellett található karapancsai műemlékegyüttes – melyet négy éve újított fel teljesen az erdőgazdaság – két kastélyból, vadászházból, majorsági épületekből és lóistállóból áll egy ősfás terület közepén. A XIX. században kialakított majorság jellegzetes monarchia korabeli, ódon hangulatú épületei közül a legimpozánsabb a Vadászkastély, ahol rekonstruálták az eredeti enteriőrt, modernizálták az épületet és felújították a kastélyt övező angol mintájú parkot. A Vadászkastély, valamint a térség erdő- és vadgazdálkodását, mezőgazdaságát, valamint néprajzát bemutató kiskastély mellett, új szálláshelyekkel rendelkező, teljes körű szolgáltatást nyújtó turistacentrum várja a látogatókat. A parkerdőben felállított tanösvényen ökológiai ismereteket nyújtó kirándulások tehetők.

 

BAJA KINCSEI

Baja csodálatos kincsekkel, különleges vonzerőkkel megáldott, a Duna és mellékága a Sugovica partján található kisváros. A város életét mindig is a víz határozta meg, különleges atmoszféráját a körülölelő természeti környezet, az épített értékek, a hagyományok és az emberek határtalan vendégszeretete teszi páratlanná.

Baja idegenforgalmi központként vonzó úti cél a hazai és a külföldi turisták számára egyaránt. Életre szóló rajongás fűzi a városhoz azokat, akik szeretik a vizet, a napfényt és a fantasztikus kulturális programokat, hiszen a város egyedülálló természeti és épített adottságai, a megrendezésre kerülő programok garantáltan felejthetetlen élményt biztosítanak a látogatók számára.

 

A bajai halászlét és a környék borait évről évre sok ezren kóstolják meg. Baja a halászlé fővárosa, ahol minden év július második hétvégéjén egy valódi fieszta a Bajai Halfőző Fesztivál kerül megrendezésre, az idei évben július 12 és 15 között. A négynapos programsorozat sokszínű kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínál minden korosztály számára a város főterén és a történelmi belváros utcáin egyaránt. A fesztivál, ahol a halászlé és a barátságok jókedvben találkoznak egymással nemzetközileg is ismert, a rekordok könyve által jegyzett, és kiváló minősítésű gasztronómiai fesztiválként számon tartott.

 

A város 2012-ben az országban egyedülálló kezdeményezésként egy új program- és fesztiválsorozatot indított útjának CSODÁLATOS BAJA címmel. A Csodálatos Baja 2012 fesztiválsorozat öt hónap alatt közel kétszáz rendezvényt kínál a látogatóknak.

 

A kulturális évad június 29-én egy Baját bemutató kiállítással indul. A rendezvénysorozat része egyebek mellett egy vízi parádé és operettgála, a hagyományos Bajai Halfőző Fesztivál, a Luciano Pavarotti Emlék Mesterkurzus, a vadászati programokkal kiegészülő Bajai Újbor Fesztivál. Októberben pedig a városi színházteremben Mozart klasszikusát, A varázsfuvola című mesés daljátékot tekintheti meg a közönség.

 

És ami még nem volt… egy valódi szuperprodukciónak ad otthont a város! A Szentháromság téren felállított szabadtéri színpadon a Budapesti Operettszínház három alkalommal mutatja be a népszerű Miss Saigon című rockopera-musicalt.

 

Augusztus 24-e és 26-a között a Miss Saigon szabadtéren csak Baján lesz megtekinthető. A történet egy több mint 1300 négyzetméteres színpadon, háromszáz fős szereplőgárda részvételével, gigantikus díszletek között elevenedik majd meg. A nem mindennapi látványt fokozza egy valódi, fel- és leszálló helikopter, a tucatnyi jármű és a valószerű pirotechnika.

 

A főbb szerepekben az Operettszínház sztárjai lesznek láthatók: Szabó P. Szilveszter, Mészáros Árpád Zsolt, Dolhai Attila, Feke Pál, Vágó Zsuzsi, Vágó Bernadett, Csengeri Ottília és sokan mások.

 

Tegyék hát látogatásukat Baján, hogy utazásuk emlékezetessé váljon, hiszen Baja város turisztikai- adottságai és kulturális rendezvényei remek lehetőségeket kínálnak!

 

SZEKSZÁRD A BOROK ÉS A KULTÚRA VÁROSA

Szekszárd városa kiemelt fontosságot tulajdonít a turisztikai fejlesztéseknek és érdekelt a régióban működő szolgáltatókkal, partnerekkel való együttműködésben. 2011 augusztusában az önkormányzat kezdeményezésére 26 taggal megalakult a Szekszárd és Térsége Turisztikai Közhasznú Egyesület, melyet 2012 januárjában a Nemzetgazdasági Minisztérium a regisztrációs eljárás folyamán helyi TDM-szervezetté minősített. Az Egyesület mindazon szállásadók, vendéglátóhelyek, múzeumok és kiállítóhelyek, valamint turisztikai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, szervezetek számára nyitott, melyek érdekeltek az összehangolt és közös fejlesztések iránt. Az Egyesület elsősorban a saját tagjainak érdekeit előtérbe helyezve kívánja folytatni tevékenységét, de az Utazás Kiállítás kiváló lehetőséget nyújt, hogy a szomszédos területeken működő turisztikai partnerekkel közös turistacsalogató programokat alakítson ki.

 

A két Duna-híd által határolt, a Gemenci erdőt magában foglaló terület magától kínálja a jövőbeni közös fejlesztéseket, legyen szó a Duna-stratégiáról, a Duna két oldalán kialakítható kerékpárutak, zarándokútvonalak fejlesztéséről, vagy akár a kisvasút és annak állomásainak bővítéséről.

 

Szekszárd a bor és a kultúra hazája. Garay János tollából származik a bikavér kifejezés, de Szekszárd évszázadok óta egyben a kadarka hazája is. Babits Mihály szülőháza, Liszt Ferenc emlékszobája és a Mészöly Miklós Emlékház gazdag irodalmi és kulturális értéket képvisel, a Bartina Néptáncegyüttes pedig távoli földrészeken is népszerűsíti a néptánc mai is élő hagyományait.

Szekszárd rendezvényei közül a legnépszerűbb a Szekszárdi Szüreti Napok, egy igazi összművészeti fesztivál, ahol a bor, a kultúra és a hagyományok egymást erősítve jelennek meg. 2012. szeptember 20-23. között négy napon át koncertekkel, borudvarral, szüreti felvonulással, kézműves- és kirakodóvásárral, illetve a helyi gasztronómiát bemutató Ízek Utcájával és számtalan gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt izgalmas és látványos programokkal találkozhatnak a fesztivál vendégei.

A borkedvelő sportemberek legnagyobb ünnepe újabban a Szekszárdi Borvidék Félmaraton, amely ebben az évben május 6-án zajlik. A szekszárdi szőlősdombok és pincészetek között kanyargó embert próbáló táv egyedülálló a maga nemében, melyet tavaly több mint 1500-an teljesítettek.

 

Június 22-24. között zajlik a város védőszentjének ünnepe, a Szent László Napok, amely igazi kora középkori hangulatot varázsol a városközpontba. Lovagrendi bemutatók, vásári komédiások, középkori népi és harci játékok szórakoztatják a vendégeket. Hagyományosan ezen a hétvégén zajlik a Szekszárdi Bor és Pörkölt Ünnepe, ahol a város főterén családok és baráti társaságok rotyogtatják bográcsaikban fűszeres ételeiket.

 

Szekszárd szeretettel várja a bor, a kultúra és a dimbes-dombos tájak által nyújtott természeti látnivalók iránt érdeklődőket!

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2012

GEMENC Zrt.

Kincses sziget – sétahajózás és gyalogtúra a Veránka-szigeten.

2012. április 14.

 

Régi hagyományok, új kalandok – szezonnyitó rendezvény az Ökoturisztikai Központban.

MÁJUS 1.

 

Nyomkereső – vadásztáborok gyermekeknek

2012. július 1-7. és 15-21.

 

Szarvasbőgés hallgató túrák több időpontban – trófea bemutató, filmvetítés, erdőjárás az erdei vasúttal és lovasfogattal.

2012. szeptember 1-14.

 

Segíts a Mikulásnak! – közös ajándékkészítés és vasúti kirándulás a Mikulással.

2012. december 4.

 

BAJA

Vízi parádé, operettgála

2012. június 30., Sugovica-part, víziszínpad

 

Bajai Halfőző Fesztivál

2012. július 12-15., Szentháromság tér, belváros, Petőfi-sziget

 

Bajai Sziget Fesztivál

2012. augusztus 3-5., Petőfi-sziget

 

Bácskai Vágta

2012. augusztus 19., Petőfi-sziget

 

Miss Saigon rockopera-musical

2012. augusztus 24-26., Szentháromság tér

 

V. Bajai Újbor Fesztivál – Baja-Gemenc Természeti Napok

2012. szeptember 22-23., Szentháromság tér, Petőfi-sziget

 

 

SZEKSZÁRD

III. Borvidék Félmaraton Futóverseny

2012. május 6.

 

38. Gemenc Nagydíj – Nemzetközi Kerékpárverseny

2012. május 24-26.

 

Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál

2012. május 25 – 28.

 

Szekszárdi Szent László Napok

2012. június 22 – 24.

 

 

V. Borok és Húrok Fesztivál – „Balkán szél”

2012. június 30.

 

Szekszárdi Szüreti Napok

2012. szeptember 20 – 23.

2295_dscf2881