Várja a kirándulókat az új kilátó

Átadtuk a Bati-kereszt kilátót, a Gemenc Zrt. új turisztikai attrakcióját Szekszárd mellett.

Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte: “Erdőgazdaságunk felelősen gondolkodik a társadalomról, a közjólétről és a természetvédelmi szemléletformálásról is. Mint 100%-os állami tulajdonú társaság igyekszik minden illetékességi területéhez tartozó település polgára számára elérhető kikapcsolódást, ökoturisztikai értékeket nyújtani Szekszárdtól Bajáig, Keselyűstől Karapancsáig.”

 

A most megépített kilátó egyedülálló turisztikai attrakció abban a tekintetben, hogy olyan nézőpontból mutatja be a híres Szekszárdi borvidéket, amely nézőpontból még soha sem lehetett megcsodálni ezt a különleges természeti tájat.

Bati_Kil_09

A kilátót ünnepélyesen átadta Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára és Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere. (br /) A kilátó a Szekszárdi-dombság északi részén, annak egyik legmagasabb pontján, a Dél-Dunántúli Kék Túra, a Magyar Zarándokút és a Mária út közelében épült meg. Szekszárdtól nyugatra terül el az a közel 570 hektáros sötétvölgyi erdőtömb, ahol felállították a rétegelt-ragasztott fa elemekből készült kilátót. A 280 méter tengerszint feletti magasságban épült turisztikai létesítmény padlószintje 15 méter magasan helyezkedik el, teljes magassága mintegy 20 méter és egyszerre 18-20 fő befogadására alkalmas.

A teljes beruházást ? a kilátót és a mellette található erdei kirándulóhelyet, ahol parkoló, fedett pihenő és tűzrakó hely is várja a turistákat ? 32,5 millió forintból valósította meg a Gemenc Zrt., melyhez az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtott támogatás 26,5 millió forintot tett ki.

 

A Gemenc Zrt. az elmúlt években több pihenőhelyet, forrásfoglalást és erdei játszóhelyet magába foglaló kirándulóerdőt alakított ki a környéken. A szekszárdiak nagyon kedvelik ezt a kirándulócélpontot, ezért határozott úgy az erdőgazdaság, hogy létrehozza a környék legjelentősebb közjóléti fejlesztését, a Bati-kereszt kilátót.