Víz- és tápanyag-visszatartása a gemenci ártéren

 

Az utóbbi évtizedekben több jelentős program foglalkozott a gemenci térséggel, különösen a vízviszonyok változásaival és változtatásának lehetőségeivel. Ezek sorába tartozik a jelenleg futó, a Duna és végső soron a Fekete-tenger tápanyagterhelésének csökkentését célzó un. GEF projekt is, amelynek keretében vízvisszatartó műtárgyak és kotrások valósulhatnak meg.

Természetvédelmi célnak tekinthető, hogy a gemenci hullámtéri területeken történő víz- és tápanyag-visszatartás a holtágak rehabilitációját, illetve revitalizációját is eredményezze. A tervezett vízkormányzások természetesen hatással lehetnek az erdőkre is. Ezért tartott e témakörben az OEE Erdészeti Vízgazdálkodási Szakosztálya és a Bajai Helyi Csoport közös kihelyezett rendezvényt 2009. október 21-én Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban. Házigazda a Gemenc Zrt., s személy szerint Bodor László osztályvezető volt.

mgiDélelőtt előadóülés keretében tájékozódhattak a résztvevők a projekt különböző összetevőiről. Bevezetésként Gribovszki Zoltán a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatója, foglalta össze röviden az általános tudnivalókat. Ezt követően Tornyai Géza és Virág Lajos, a Keviterv Akva Kft. tervezői ismertették a közeljövőben megvalósuló műszaki beavatkozásokat, a vízvisszatartó műtárgyak típusait, a kotrások helyét és mértékét, valamint a kikotrásra kerülő üledék-depóniák elhelyezési lehetőségeit. A projekthez kapcsolódó monitoring erdészeti és botanikai részének felépítését és a jelenlegi alapállapot felvételének tapasztalatait Mesterházy Attila a BioAqua Pro Kft. szakértője foglalta össze. A tervezett beavatkozások (vízvisszatartások és kotrások) várható környezeti, s különösen erdészeti hatásainak előrevetítésével, illetve modellezésével kapcsolatos vizsgálatok eredményeit Zsuffa István a VITUKI Nonprofit Kft. és Szalay Miklós a Szalay és Papp Mérnöki Iroda munkatársa mutatták be. Az előadásokra, a terület erdészeti kezelője képviseletében Bodor László osztályvezető reagált, s osztotta meg a jelenlévőkkel a témakörrel kapcsolatos gondolatait. Ezt követően a hallgatóság közvetlen kérdéseire igyekeztek az előadók közvetlen válaszokat adni.

 

A délutáni program előtt, a Gemenc Zrt. jóvoltából, egy nagyon kellemes és ízletes ebéd keretében, kisebb asztaltársaságokban volt lehetőség a délelőtt hallottak továbbgondolására és megbeszélésére. Az ebédet követően erdei kisvasúti utazással egybekötött terepbejáráson vehettek részt a szakosztály és a helyi csoport tagjai, amelynek során a résztvevők benyomásokat szerezhettek a gemenci ártéri erdőkről, erdőgazdálkodásról és a holtág-rendszer aktuális állapotáról. Útközben lehetőség nyílt egy, ma halászati múzeumként funkcionáló, régi ártéri csárda meglátogatására is. A terepi programot Bodor László vezette, nagy helyismerettel és szakmai elkötelezettséggel beszélve a gemenci erdőkről és a gemenci erdőgazdálkodás sajátosságairól.

 

A program során, az aktuális gemenci tápanyag-visszatartási és holtág-rehabilitációs projekt bemutatása keretében, nemcsak az ország különböző tájairól érkezett szakosztálytagok, de a helyi csoport tagtársai is gazdálkodhattak új ismeretekkel.

 

dr. Gribovszki Zoltán

1465_dscf0253