Hasznos ismeretek tűzifa vásárláshoz

Vásárlás, szállítás

A Gemenc Zrt.-nél a tűzifát  a kitermelés helyszínén  „tő mellett”, vagy az erdőből kiszállítva, időjárási viszonyoktól függetlenül megközelíthető rakodón  „feladóállomáson” veheti át a vásárló.

A szállítási költség csökken, ha lakóhelyéhez legközelebb eső erdészetünktől vásárol. A megvásárolt tűzifa elszállítása a vevő feladata, az erdőgazdaság nem vállal fuvarozást de igény esetén kollégáink segítenek a szállítás megszervezésében.

A mennyiség meghatározása

Az erdőgazdaság 1 m-es hosszúságú sarangolt tűzifát értékesít, mennyiségét erdei köbméterben határozza meg, és az árjegyzék is az erdei köbméterben mért fa bruttó egységárát tartalmazza.

1 erdei m3 = 1 m x 1 m x 1,75 m

Az erdőn a tűzifát 1,75 m magas sarangokban tárolják, így egy 8 m hosszú sarang 8 m3 tűzifát tartalmaz.

Egy 80-100 m2-es központi fűtéses családi ház téli fűtéséhez kb. 8-10 m3 tűzifa szükséges.

tüzifa_hosszú
A tűzifa minősége, fűtőértéke

Az erdőgazdaságnál vásárolható tűzifa minősége csak kiváló lehet, azaz korhadt, rossz minőségű faanyag nem kerül a sarangokba.

A száraz fa fűtőértéke akár kétszerese is lehet a nedvesének. Ideális esetben a tavasszal megvásárolt, felhasogatott faanyagot jól szellőző, esőtől védett helyen tároljuk a következő fűtési szezonig.

A fűtőérték a fafajtól is függ. Míg az ún. kemény lobos fák (gyertyán, csertölgy, akác, bükk, kőris, tölgy, szil, dió)  hosszan égnek, a  lágy lombos fafajok (fűz, nyár, hársak, égerek)  hasábjai hamar ellobbannak, nem tartják a meleget. Lágy lombos fafajokból jóval nagyobb térfogatú faanyagot kell szállítani, tárolni, hasogatni, a kályhába vagy a kazánba behordani.

Az egyes fafajok jellemzői fűtési szempontból

Akác: Nyers, nedvesebb állapotban is viszonylag jól ég, ezért is közkedvelt tűzifa. Jól és könnyen hasad, de azért vannak igen kemény göcsös kivételek. Vastag kérge száradáskor leválik róla (piszkol), de ez a kéreg szárazon kiváló gyújtós lehet.

Bükk: Fülledésre hajlamos fa, ezért a lehető leggyorsabban hasítani kell, de még így is több időre van szüksége a kiszáradáshoz. Kéreg alig van rajta, de a hamuja az égés után több mint az átlag. Ha megfelelően kezelik, igen kiváló a fűtőértéke.

Csertölgy: Jól beindított tűznél sokáig képes tartani a parazsat. A legnehezebb fafajok egyike, könnyű hasogatni. Ennek van a legtöbb időre szüksége a száradáshoz, különben szinte csak parázslik a tűzön.

Tölgy, kőris: Magas fűtőértékű fafajták. Kérgük vastagabb a bükkénél. Jól hasadnak.

Gyertyán: Kérge nagyon vékony. Nagy sűrűsége miatt is sokan szeretik. Időben kell felvágni, mert a vágásfelület beszáradása után már nehéz hasogatni. Ráadásul fülledésre szintén érzékeny. Igen jó a fűtőértéke.

tüzifa_02