Feketególyafészek-kamera

.A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők. A fészket figyelő kamerák lehetővé teszik, hogy jobban megismerjük ezeknek a rejtett életmódot folytató madaraknak a szokásait.

Az első gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím madár, Tóbiás, fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén töltötte A tojónak, Sárának nem volt gyűrűje. Tóbiás rendszeresen az első magyar fekete gólyaként érkezett meg tavasszal Keselyűsbe. A gólyapár utoljára 2018-ban költött a fészekben,  összesen 17 fiókát neveltek fel.

2019-ben új pár foglalta el a fészket, egyik madárnak sincs azonosító gyűrűje. Tóbiásról nem érkezett hír azóta sem.

Június

Idén üres maradt a fészek, de néhány száz méterre ettől a helyszíntől egy új fészket épített egy gólyapár. Elképzelhető, hogy  a bekamerázott fészek tulajdonosai készítették, az idősebb fekete gólya pároknál szokás, hogy váltófészket is használnak egy-egy évben.

Április 24.

Délelőtt két órán át ácsorgott egy madár a fészken, aztán tovább állt.

Valószínűleg a furcsa tavaszi időjárásnak lehet betudni, hogy a fekete gólyák egy része még mindig nem érkezett meg. Nem kizárt, hogy idén is lesz gazdája a bekamerázott fészeknek.

Szakértők szerint egy május eleji fészekfoglalást követően még van esély arra, hogy fel tudják nevelni a szokásosnál később kikelő fiókákat a szülők.

FG_latogat_00019
ÁPRILIS 7.

Utoljára március 31-én szállt le fekete gólya a fészekre. Rövid látogatás volt, álldogált egy darabig, aztán lelépett. Közben  néhány száz méterre a kamerástól új fészek készül…

MÁRCIUS 29.

Hat napja nem járt gólya a fészken. A ma reggeli érdeklődő egy seregély volt.

FG_ser_210329_00016
Március 24.

Ma üres maradt a fészek, 23-án reggel másfél órát töltött rajta a madarunk, az utolsó 10 perc lázas munkával telt.

2021. MÁRCIUS 19.

17-én reggel egy gólyapár keringett a fészek fölött, de nem szálltak le, csak terepszemlét tarthattak. Délután kb. két órán át egyedül ácsorgott egy madár a fészekben, ugyanez megismétlődött 18-án is.

Közben egyre több fekete gólyát figyelhetünk meg az ártéren, talán a jövő hét végére már a gemenci társaság nagyobb része hazatér.

áll_210317_00009
2021. március 16.

Egy hete áll üresen a fészek, úgy tűnik, gólyánk nem tartja sürgetőnek a felújítását. Ez talán összefügg azzal, hogy a gemenci madarak nagy része még nem érkezett meg a szokásos március 15-i időpontra. A vonuló csapatok gyakran napokig megállnak, ha az útvonalukon kedvezőtlen időjárás alakul ki, valószínűleg a mostani lehűlés és az erős északi szél okozza a késést.

2021. március 8.

A hétvégén megfontolt tempóban folyt a fészek felújítása. Minden ágnak meg kell találni a megfelelő helyet, és ez nem megy mindig könnyen még egy gyakorlott mesternek sem.

Március 5.

3-án és 5-én nem volt a fészekben egyszer sem. 4-én reggel 8 körül megérkezett és délután 14:30-ig  “otthon volt” a gólyánk. Mérsékelt lelkesedéssel rendezkedett, tollászkodott, de főként fél lábon állva aludt. Mielőtt elhagyta volna a fészket, aprólékosan leellenőrizte az egyik kamera védőburkolatát és felfüggesztését.

2021. Március 2.

Reggel 7 :15-kor megérkezett az első fekete gólya a fészekbe. Közel 50 percig nézelődött, rendezkedett, majd elindult a közeli holtágak egyikére vadászni.

Fészekstatisztika

fg_stat_dátumok
fg_stat_adatok

összefoglalók

Megfigyelés, beavatkozás

A madarak fészkelőhelyén elhelyezett webkamera egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a természetet a maga valójában és zavartalanságában figyelhessük meg.

Csak szemlélői vagyunk és maradunk a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célunk beavatkozni.

Mindannyian hajlamosak vagyunk megszemélyesíteni és idealizálni a számunkra kedves madarakat, de ne feledjük, hogy ezek vadon élő, fokozottan védett állatok, és e védelmet éppen azért élvezik, hogy fajuk a természetes életkörülmények között, esetenként emberi léptékkel mérve kegyetlennek vagy szomorúnak tűnő események által szabályozott módon maradhasson fönn.

FG_repül_18