Feketególyafészek-kamera

.A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők. A rögzítővel is ellátott kamera lehetővé teszi, hogy a különleges és érdekes jeleneteket a kamerát nem folyamatosan nézők is láthassák a Gemenc Zrt. honlapján.

Március 31.

Reggelre meglett a harmadik  tojás is.

Március 27.

Már két tojást gondoz a gólyapár.

Március 25.

Újabb tojás a fészekben. Ezt már elkezdték költeni.

Havas_20_032500006

Március 23.

Hajnalban, a kamerák bekapcsolódásakor egy tojást pillanthattunk meg a fészek szélén. A szülők reggel folytatták a fészeképítést, közben egyszer az egyikük a tojást a csőrébe kapva áthelyezte ezt a fészek másik oldalára. Egy órával később újra felkapta a tojást, és néhány perces “zsonglőrködést” követően kihajította a fészekből.

FG_tojkidob_2003_01

Szakétők többször megfigyeltek már hasonló esetet, egy másik gemenci bekamerázott fészekben sikerült is rögzíteni a történetet 2015 május 8-án.

Lehetséges, hogy a madarak valahogy felismerik a korai, terméketlen tojást, és gyorsan megszabadulnak tőle.

Később a hózápor is megérkezett…

Március 15.

Közel 10 nap szünet után reggel 7:40-kor (nem sokkal a mókus látogatása után) egy fekete gólya érkezett a fészekre. Rövid, jelképes takarítgatás után elszállt, majd 8:18-kor már ketten érkeztek vissza.

Március 3.

Reggel 6:31-kor megérkezett az első madár a fészekre.

20200303-FG_Gem_érk_00026
20200303-FG_Gem_érk_00008

Az első gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím madár, Tóbiás, fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén töltötte A tojónak, Sárának nem volt gyűrűje. Tóbiás rendszeresen az első magyar fekete gólyaként érkezett meg tavasszal Keselyűsbe. A gólyapár utoljára 2018-ban költött a fészekben,  összesen 17 fiókát neveltek fel.

2019-ben új pár foglalta el a fészket, egyik madárnak sincs azonosító gyűrűje. Tóbiásról nem érkezett hír azóta sem.

Megfigyelés, beavatkozás

A madarak fészkelőhelyén elhelyezett webkamera egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a természetet a maga valójában és zavartalanságában figyelhessük meg.

Csak szemlélői vagyunk és maradunk a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célunk beavatkozni.

Mindannyian hajlamosak vagyunk megszemélyesíteni és idealizálni a számunkra kedves madarakat, de ne feledjük, hogy ezek vadon élő, fokozottan védett állatok, és e védelmet éppen azért élvezik, hogy fajuk a természetes életkörülmények között, esetenként emberi léptékkel mérve kegyetlennek vagy szomorúnak tűnő események által szabályozott módon maradhasson fönn.