Fekete gólya fészek kamera

Véget ért az Élő közvetítés a fekete gólya fészekből

Augusztus elején mindhárom fióka elhagyta a fészket. Sajnos ez 2016-ban egyfajta rekordnak számít. 27 fészket foglaltak el a madarak tavasszal Gemencen, de a keselyűsin kívül egyikből sem repült ki egynél több  fióka.

A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők. A rögzítővel is ellátott kamera lehetővé teszi, hogy a különleges és érdekes jeleneteket a kamerát folyamatosan nem nézők is láthassák a Gemenc Zrt. honlapján.

ketten_00024

A gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím gólya fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén szokta eltölteni.

Gyűrűzve:

1999.06.25, Gemenc (Bogyiszló), Kalocsa Béla

Leolvasások:

  • 1999.08.26., Gemenc, Báli-tó, Kalocsa Béla, színes lábgyűrű alapján azonosítva
  • 2000.01.10, Izrael,Kfar Ruppin, Willem Van Den Bossche és Szabó Judit, színes lábgyűrű alapján azonosítva
  • 2009.12.21, Izrael,Gesher, Carsten Rohde, a fém gyűrű számát a madár befogása nélkül olvasták le
  • 2009.12.23, Izrael,Gesher, Carsten Rohde, a fém gyűrű számát a madár befogása nélkül olvasták le
  • 2011.11.13, Izrael, Hamadya (Beit Shean valley),Carsten Rohde, a fém gyűrű számát a madár befogása nélkül olvasták le.

 

VIDEÓK A FÉSZEKRŐL

Megfigyelés, beavatkozás

A madarak fészkelőhelyén elhelyezett webkamera egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a természetet a maga valójában és zavartalanságában figyelhessük meg. 

Csak szemlélői vagyunk és maradunk a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célunk beavatkozni. 

Mindannyian hajlamosak vagyunk megszemélyesíteni és idealizálni a számunkra kedves madarakat, de ne feledjük, hogy ezek vadon élő, fokozottan védett állatok, és e védelmet éppen azért élvezik, hogy fajuk a természetes életkörülmények között, esetenként emberi léptékkel mérve kegyetlennek vagy szomorúnak tűnő események által szabályozott módon maradhasson fönn.