Feketególyafészek-kamera

A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők. A rögzítővel is ellátott kamera lehetővé teszi, hogy a különleges és érdekes jeleneteket a kamerát nem folyamatosan nézők is láthassák a Gemenc Zrt. honlapján.

A gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím madár, Tóbiás, fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén szokta eltölteni. A tojónak nincs gyűrűje.

 

Tóbiás megfigyelései:

1999.08.26., Gemenc, Báli-tó, Kalocsa Béla, színes lábgyűrű alapján azonosítva
2000.01.10, Izrael,Kfar Ruppin, Willem Van Den Bossche és Szabó Judit, színes lábgyűrű alapján azonosítva
2009.12.21, Izrael,Gesher, Carsten Rohde, a fém gyűrű számát a madár befogása nélkül olvasták le
2009.12.23, Izrael,Gesher, Carsten Rohde, a fém gyűrű számát a madár befogása nélkül olvasták le
2011.11.13, Izrael, Hamadya (Beit Shean valley),Carsten Rohde, a fém gyűrű számát a madár befogása nélkül olvasták le.

 

Események 2018-bAn

Április

Április 2.

fg_3toj_18_00015
Március

Március 31.

Fg_2toj_5x5

Március 29.

A tavalyihoz képest késve megjelent az első tojás a fészekben.  Voltak olyan évek is, amikor csak április közepén rakta le az első tojást Sára.

Március 23.

Tóbiás és Sára jól halad a fészek felújításával. 2017-ben ezen a napon jelent meg az első tojás a fészekben:

FG_170323_text

Március 12.

Ahogy beköszöntött a tavaszias időjárás, Tóbiás egyre nagyobb buzgalommal építkezett, így 12-én reggel 9 órakor, amikor Sára megérkezett, már látszottak a munka első eredményei. Ha szűkösen is, de mindketten elfértek a  fészekben.

fg_S_megerk_18_00025
fg_S_megerk_18_00008

Március 3.

Megérkezése után ónos eső, majd hó esett. Az éjszakát a fészkén töltő madarat jégpáncél borította be reggelre. 6 órakor kirepült táplálékot keresni, valószínűleg halászni próbál a közeli holtágak szabad vízfelületén.

Március 2.

Idén is elsőként érkezett haza Afrikából Tóbiás, a fekete gólya. Március 2-án délután 5 órakor szállt le gemenci fészkére.

Fg_180302_02

Tóbiás párja, Sára március közepén szokott megérkezni. Az elmúlt 4 évben 10 fiókát neveltek fel a fészekben, amely idén télen erősen megrongálódott. A következő hetek izgalmas kérdése, hogy újjáépítik-e, vagy készítenek egy újat valahol máshol.

A webkamerákat megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek. Éppen ezért például nem terveztek a madarak megérkezése előtt a szakemberek beavatkozást a fészek helyreállításában sem.

Fg_180302_03
Fg_180302_05
Február

A február elején leszakadt a fészek egyik fele. Tavaly tavasszal is történt hasonló eset, akkor Tóbiás és Sára már itthon voltak és kijavították a károkat mielőtt az első tojás megjelent volna.

 

Kárszakértők a megrongálódott fészekben

keslyus_20180216_06
keslyus_20180223_05

összefoglalók

Megfigyelés, beavatkozás

A madarak fészkelőhelyén elhelyezett webkamera egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a természetet a maga valójában és zavartalanságában figyelhessük meg.

Csak szemlélői vagyunk és maradunk a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célunk beavatkozni.

Mindannyian hajlamosak vagyunk megszemélyesíteni és idealizálni a számunkra kedves madarakat, de ne feledjük, hogy ezek vadon élő, fokozottan védett állatok, és e védelmet éppen azért élvezik, hogy fajuk a természetes életkörülmények között, esetenként emberi léptékkel mérve kegyetlennek vagy szomorúnak tűnő események által szabályozott módon maradhasson fönn.