Feketególyafészek-kamera

.A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők. A rögzítővel is ellátott kamera lehetővé teszi, hogy a különleges és érdekes jeleneteket a kamerát nem folyamatosan nézők is láthassák a Gemenc Zrt. honlapján.

Események 2019-ben

Július 25.

A gemenci ártéren idén 28 fészekben bizonyítottan megkezdték a költést a fekete gólyák. A Természetvédelmi Őrszolgálat megfigyelései  alapján  mindössze 6 fészekből repült ki összesen 14 fióka.

Bővebben >> 

Június 20.

A június 17-i viharok után megszűnt a közvetítés a fészekből. Ma reggel sikerült helyreállítani a kameraképet. Sajnos az elmúlt napokban mindkét fióka elpusztult. A Gemenc Zrt. a további internetes közvetítést a gemenci feketególya-fészekből leállítja.

Az erdőgazdaság köszöni minden gólyaszeretőnek az elmúlt hónapokban tanúsított érdeklődését.

Június 18.

Június 17-én délután a viharos időben megszűnt a közvetítés, a károk felmérése után derül ki, hogy van-e lehetőség az adás helyreállítására.

Június 14.

A két fióka szinte az egész napot egyedül tölti már a fészekben. A felnőttek csak az etetés idejére látogatják meg őket, az esemény nem tart tovább egy percnél. Többen feltételezik, hogy csak egy szülő jár etetni, de ezt a felvételekről nem lehet egyértelműen megállapítani. Mindenesetre az elmúlt két hétben  is nagyot nőttek a fiatalok.

Június 14.

Június 14.

Június 8.

Június 8.

Június 6.

Június 6.

Május 31.

Május 31.

Június 5.

Mindkét fióka egészséges, szépen fejlődnek. Elkezdték lecserélni a fehér pihetollaikat. A Duna áradása után a megmaradó sekély tavacskák ideális vadászterületet jelentenek a szülők számára a következő hetekben.

Május 20.

Megfigyelés, beavatkozás

A csapadékos időjárás miatt a bekamerázott gemenci feketególya-fészek négy gólyafiókájából kettő már nem él. A szakemberek és több ezer gólyabarát figyelhette meg, ahogy a legyöngült madarak egyre válságosabb helyzetbe kerülnek.

Megindító látni azt is, ahogy a szülők a több napos eső ellenére 0-24 órában saját testükkel védelmezik folyamatosan a fiókákat. Ezek az események az erdészeket, az ornitológusokat, a természetvédelmi szakembereket és az érdeklődőket is lelkileg megviselhetik.

Érthető módon ez a belső feszültség sok embert arra késztet, hogy azonnali mentőakció során nyújtsunk segítséget a fokozottan védett madaraknak. Érzelmeink ezt diktálják, azonban be kell látni, hogy nagy kárt okoznánk a gólyáknak a mentőakcióval.

A fekete gólyák háborítatlanságot igényelnek. Ez azt is jelenti, hogy bármilyen emberi beavatkozás előidézheti a gólyapár azonnali elmenekülését és a még élő, legerősebb fiókák elpusztulását is. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Ez a madárfaj azért választotta a Gemenci erdőt, mert sok az idős, megfelelő lombozatú fa, ahová biztonsággal fészkelhetnek, valamint a Gemenc Zrt. szakszerű és megfelelő háborítatlanságot biztosít a számunkra. Ez a biztonságérzet semmisülhet meg egy emberi beavatkozással.

A bekamerázott fészek 2013 óta folyamatosan jelentős információkkal szolgál az erdészek, a kutatók és a természetvédelem számára, amely lehetővé teszi, hogy hosszútávon megfelelő módon biztosítsák a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állományának nyugalmát a Gemenci erdőben. A webkamerákat megfigyelő szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez –, ezért semmiképp nem kívánnak beleavatkozni a gólyapár életébe.

Az erdőgazdaság a természet szolgálatában végzi a munkáját, ami évszázados tapasztalatokon alapul, amelynek egyik legfontosabb szabálya, hogy a nagybetűs természet rendjét akkor is tisztelni kell, amikor a természeti jelenségek fájdalmasan érintik az azokat megfigyelő embert.

Május 10.

Valószínűleg az elmúlt napok hűvös, csapadékos időjárása is közrejátszott abban, hogy 9-én estére két fióka már feltűnően legyengült. 10-én reggelre egyikük, délután pedig a társa is elpusztult.

A fiókáknak minden etetésnél meg kell küzdeniük egymással minden falatért. Ebben az időszakban rendkívül gyorsan nőnek, és amelyik néhány alkalommal nem jut megfelelő mennyiségű élelemhez, az lemarad a növekedésben. Így egyre kisebb eséllyel vesz részt a harcban.

A fotó 10-én kora délután készült. A két nagyobb a frissen “felszolgált” békákat próbálja (sikerrel) lenyelni, a még élő legkisebb fióka már hozzá sem fér a zsákmányhoz, ami eleve nagyobb nála.

fg_190510_01

Május 4.

A negyedik fióka is kikelt a tojásból, előtte május 1-én és 2-án “született” a két idősebb tesó. A szülők lelkesen etetik a kicsiket.

Április 30.

Délelőtt 10 órakor kikelt az első gólyafióka.

Április 3.

A negyedik tojás is a fészekben, a szülők felváltva ülnek a tojásokon.

fg_19_4t_00011

Március 28.

Az első tojás a fészekben.

fg_1t_00004

Március 12.

Reggel 7 órakor újabb madár érkezett a fészekbe, amelyet azóta együtt építenek. Egyikük sem visel azonosító gyűrűt.

Március 7.

16:27-kor egy fiatal, feltehetőleg hím fekete gólya landolt a gemenci bekamerázott fészekben és másnap reggel is visszatért néhány percre.

Az eddigi tapasztalatok alapján a hím gólyák néhány nappal hamarabb érkeznek Gemencre. Gyakran több, még el nem foglalt fészket is megtekintenek, hiszen keresik a legmegfelelőbb helyet a költésre és az utódok felnevelésére. Feltehetőleg ezt rögzítette a kamera is.

Felmerült az a lehetőség is, hogy Tóbiás elvesztette a fióka kora óta viselt azonosító gyűrűjét, de a tapasztalt megfigyelők csőrének jellegzetes alakja alapján is azonosítani tudják a madarat.

FG19_Gem_0307_07

A gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím madár, Tóbiás, fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén szokta eltölteni. A tojónak nincs gyűrűje.

 

Tóbiás megfigyelései:

1999.08.26., Gemenc, Báli-tó, Kalocsa Béla, színes lábgyűrű alapján azonosítva
2000.01.10, Izrael,Kfar Ruppin, Willem Van Den Bossche és Szabó Judit, színes lábgyűrű alapján azonosítva
2009.12.21, Izrael,Gesher, Carsten Rohde, a fém gyűrű számát a madár befogása nélkül olvasták le
2009.12.23, Izrael,Gesher, Carsten Rohde, a fém gyűrű számát a madár befogása nélkül olvasták le
2011.11.13, Izrael, Hamadya (Beit Shean valley),Carsten Rohde, a fém gyűrű számát a madár befogása nélkül olvasták le.

 

Megfigyelés, beavatkozás

A madarak fészkelőhelyén elhelyezett webkamera egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a természetet a maga valójában és zavartalanságában figyelhessük meg.

Csak szemlélői vagyunk és maradunk a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célunk beavatkozni.

Mindannyian hajlamosak vagyunk megszemélyesíteni és idealizálni a számunkra kedves madarakat, de ne feledjük, hogy ezek vadon élő, fokozottan védett állatok, és e védelmet éppen azért élvezik, hogy fajuk a természetes életkörülmények között, esetenként emberi léptékkel mérve kegyetlennek vagy szomorúnak tűnő események által szabályozott módon maradhasson fönn.