Tűzifa vásárlás

Vásárlás, szállítás

A tűzifát a Gemenc Zrt. erdészeteitől lehet megvásárolni.

A Gemenc Zrt.-nél a tűzifát  a kitermelés helyszínén  „tő mellett”, vagy az erdőből kiszállítva, időjárási viszonyoktól függetlenül megközelíthető rakodón  „feladóállomáson” veheti át a vásárló.

A tűzifa ára a Gemenc Zrt. erdészeteinél eltérő lehet.

A szállítási költség csökken, ha lakóhelyéhez legközelebb eső erdészetünktől vásárol. A megvásárolt tűzifa elszállítása a vevő feladata, az erdőgazdaság nem vállal fuvarozást de igény esetén kollégáink segítenek a szállítás megszervezésében.

A Gemenc Zrt. EUTR technikai azonosítója: AA 0002383

A jegyzékben közölt árak minimum árak, a készleten lévő fafajok és az aktuális árak az egyes erdészeteknél eltérőek lehetnek, melyekről az erdészetek adnak felvilágosítást.

Vastag tűzifa árak

A táblázat a fontosabb fafajok 1 erdei köbméterre vonatkozó (Ft/m3) minimális eladási árát tartalmazza. A feltüntetett árak forintban értendők, bruttó árak, tartalmazzák az ÁFÁ-t.

Fafaj Tő mellett Feladóállomáson
Akác 22 860 24 765
Bükk, Cser, Gyertyán, Kőris, Tölgy 20 955 22 860
Szil, Juhar, Bálványfa, Platán 19 050 20 955
Fekete dió 16 510 18 415
Nyár, Fűz, Hárs 10 795 12 700
Fenyő 9 906 11 811
Az erdészetek címe és elérhetősége

Bátaszéki Erdészet  7140 Bátaszék, Szabadság u. 2.

Telefon: +36 (74) 491-003, e-mail: bataszek@gemenczrt.hu

Hajósi Erdészet  6346 Sükösd, Dózsa Gy. út 148.

Telefon/fax: +36 (79) 363-054, e-mail: hajos@gemenczrt.hu

Pandúri Erdészet 6500 Baja, Szent Imre tér 2.

Telefon: +36 (79) 324-144, e-mail: pandur@gemenczrt.hu

Szekszárdi Erdészet 7100 Szekszárd, Keselyűs

Telefon/fax: +36 (74) 311-833, e-mail: szekszard@gemenczrt.hu

Fontos tudnivalók

Gyakran találkozunk olcsó tűzifát ajánló hirdetésekkel és a becsapott vásárlók rémtörténeteivel is. Ahhoz, hogy jó minőségű és elegendő mennyiségű tűzifát vásárolhassunk megfelelő áron, néhány alapvető ismerettel mindenképpen rendelkeznünk kell.

A mennyiség meghatározása

Az erdőgazdaság 1 m-es hosszúságú sarangolt tűzifát értékesít, mennyiségét erdei köbméterben határozza meg, és az árjegyzék is az erdei köbméterben mért fa bruttó egységárát tartalmazza.

1 erdei m3 = 1 m x 1 m x 1,75 m

Az erdőn a tűzifát 1,75 m magas sarangokban tárolják, így egy 8 m hosszú sarang 8 m3 tűzifát tartalmaz.

Egy 80-100 m2-es központi fűtéses családi ház téli fűtéséhez kb. 8-10 m3 tűzifa szükséges.

Sok helyen mázsálják a tűzifát. A fa tömege a nedvességtartalmától is függ, 1 m3 frissen kitermelt tűzifa 2-3 mázsával nehezebb lehet, mint az, amelyik 6-8 (tavaszi és nyári) hónapon át felhasogatva száradt és elveszítette víztartalma jelentős részét. Tisztességtelen kereskedők ezt kihasználva jelentős kárt okozhatnak vásárlóiknak.

A tűzifa minősége, fűtőértéke

Az erdőgazdaságnál vásárolható tűzifa minősége csak kiváló lehet, azaz korhadt, rossz minőségű faanyag nem kerül a sarangokba.

A száraz fa fűtőértéke akár kétszerese is lehet a nedvesének. Ideális esetben a tavasszal megvásárolt, felhasogatott faanyagot jól szellőző, esőtől védett helyen tároljuk a következő fűtési szezonig.

A fűtőérték a fafajtól is függ. Míg az ún. kemény lobos fák (gyertyán, csertölgy, akác, bükk, kőris, tölgy, szil, dió)  hosszan égnek, a  lágy lombos fafajok (fűz, nyár, hársak, égerek)  hasábjai hamar ellobbannak, nem tartják a meleget. Lágy lombos fafajokból jóval nagyobb térfogatú faanyagot kell szállítani, tárolni, hasogatni, a kályhába vagy a kazánba behordani.

Az egyes fafajok jellemzői fűtési szempontból

Akác: Nyers, nedvesebb állapotban is viszonylag jól ég, ezért is közkedvelt tűzifa. Jól és könnyen hasad, de azért vannak igen kemény göcsös kivételek. Vastag kérge száradáskor leválik róla (piszkol), de ez a kéreg szárazon kiváló gyújtós lehet.

Bükk: Fülledésre hajlamos fa, ezért a lehető leggyorsabban hasítani kell, de még így is több időre van szüksége a kiszáradáshoz. Kéreg alig van rajta, de a hamuja az égés után több mint az átlag. Ha megfelelően kezelik, igen kiváló a fűtőértéke.

Csertölgy: Jól beindított tűznél sokáig képes tartani a parazsat. A legnehezebb fafajok egyike, könnyű hasogatni. Ennek van a legtöbb időre szüksége a száradáshoz, különben szinte csak parázslik a tűzön.

Tölgy, kőris: Magas fűtőértékű fafajták. Kérgük vastagabb a bükkénél. Jól hasadnak.

Gyertyán: Kérge nagyon vékony. Nagy sűrűsége miatt is sokan szeretik. Időben kell felvágni, mert a vágásfelület beszáradása után már nehéz hasogatni. Ráadásul fülledésre szintén érzékeny. Igen jó a fűtőértéke.

tuzifa_20_6x5_b