A keselyűsi feketególya fészek 2021-ben

2021. Március 2.

Reggel 7 :15-kor megérkezett az első fekete gólya a fészekbe. Közel 50 percig nézelődött, rendezkedett, majd elindult a közeli holtágak egyikére vadászni.

Március 5.

3-án és 5-én nem volt a fészekben egyszer sem. 4-én reggel 8 körül megérkezett és délután 14:30-ig  “otthon volt” a gólyánk. Mérsékelt lelkesedéssel rendezkedett, tollászkodott, de főként fél lábon állva aludt. Mielőtt elhagyta volna a fészket, aprólékosan leellenőrizte az egyik kamera védőburkolatát és felfüggesztését.

2021. március 8.

A hétvégén megfontolt tempóban folyt a fészek felújítása. Minden ágnak meg kell találni a megfelelő helyet, és ez nem megy mindig könnyen még egy gyakorlott mesternek sem.

2021. március 16.

Egy hete áll üresen a fészek, úgy tűnik, gólyánk nem tartja sürgetőnek a felújítását. Ez talán összefügg azzal, hogy a gemenci madarak nagy része még nem érkezett meg a szokásos március 15-i időpontra. A vonuló csapatok gyakran napokig megállnak, ha az útvonalukon kedvezőtlen időjárás alakul ki, valószínűleg a mostani lehűlés és az erős északi szél okozza a késést.

2021. MÁRCIUS 19.

17-én reggel egy gólyapár keringett a fészek fölött, de nem szálltak le, csak terepszemlét tarthattak. Délután kb. két órán át egyedül ácsorgott egy madár a fészekben, ugyanez megismétlődött 18-án is.

Közben egyre több fekete gólyát figyelhetünk meg az ártéren, talán a jövő hét végére már a gemenci társaság nagyobb része hazatér.

áll_210317_00009
Március 24.

Ma üres maradt a fészek, 23-án reggel másfél órát töltött rajta a madarunk, az utolsó 10 perc lázas munkával telt.

MÁRCIUS 29.

Hat napja nem járt gólya a fészken. A ma reggeli érdeklődő egy seregély volt.

FG_ser_210329_00016
ÁPRILIS 7.

Utoljára március 31-én szállt le fekete gólya a fészekre. Rövid látogatás volt, álldogált egy darabig, aztán lelépett. Közben  néhány száz méterre a kamerástól új fészek készül…

Április 24.

Délelőtt két órán át ácsorgott egy madár a fészken, aztán tovább állt.

Valószínűleg a furcsa tavaszi időjárásnak lehet betudni, hogy a fekete gólyák egy része még mindig nem érkezett meg. Nem kizárt, hogy idén is lesz gazdája a bekamerázott fészeknek.

Szakértők szerint egy május eleji fészekfoglalást követően még van esély arra, hogy fel tudják nevelni a szokásosnál később kikelő fiókákat a szülők.

FG_latogat_00019
Június

Idén üres maradt a fészek, de néhány száz méterre ettől a helyszíntől egy új fészket épített egy gólyapár. Elképzelhető, hogy  a bekamerázott fészek tulajdonosai készítették, az idősebb fekete gólya pároknál szokás, hogy váltófészket is használnak egy-egy évben.